torsdag 8 juni
Tvättstugan – ett viktigt men förbisett rum
Foto: Vedum

Tvättstugan – ett viktigt men förbisett rum

24 maj, 2023

Artikel. Pratar man hem och inredning är tvättstugan sällan det rum som först kommer på tal – trots all tid som faktiskt spenderas där varje vecka. Denna vecka tar Bil & Bostad upp några punkter som kan vara bra att tänka på vad gäller tvättstugan – och spanar in lite modern tvättrumsinteriör.

Tvättstugan är ett rum som ofta glöms bort. Medan kök och badrum gärna uppdateras och renoveras är det vanligt att tvättstugan får vara kvar som den är – trots eventuell omodern utrustning och dåligt optimerade praktiska lösningar och ytor.
En modern tvättstuga kan vara lika snygg och stilren som ett modernt kök, men det finns även andra anledningar att välja bort bara betonggolv, synliga avloppsrör och gammal tvättho. Ofta finns möjligheter till energibesparing med nyare och mer energieffektiv utrustning, och enligt branschsammanslutningen Vattenskadecentrum minskas risken för vattenskador med en modern, fackmässigt byggd och renoverad tvättstuga.
För drygt 15 år gjorde branschorganisationer och försäkringsbolag en gemensam satsning för att minska vattenskadorna i de svenska hemmen, och enligt Vattenskadecentrum märks en tydlig skillnad i mängden vattenskador från tiden innan och efter denna satsning.
Hur ska då en bra tvättstuga se ut? Förutom att allt ska vara korrekt utfört och installerat så bör det praktiska och trivseln vara i fokus – två faktorer som så klart spelar in i varandra. Tvättstugor kan variera i storlek, och inte minst om det är trångt gäller det att göra det bästa av det utrymme som finns. Det finns en mängd alternativ och smarta lösningar vad gäller förvaring, och gällande maskiner, utrustning och tillbehör bör dessa vara lätt åtkomliga och placerade så att man slipper onödiga lyft. Sedan finns det, precis som med kök eller hemmet i övrigt, olika stilar – och här är det så klart en fråga om tycke och smak.

PETER ÖBERG

Läs mer