torsdag 8 juni
Tiden flyger, så snabbt passerade 18 år
Illustration: Maria Wall

Tiden flyger, så snabbt passerade 18 år

24 maj, 2023

Krönika. Tiden flyger fram så här dags, utan tvekan. Med åldern accelererar i alla fall upplevelsen av hur fort den går, till den grad att det blir svårt att relatera. Som när folk påstår att Guns n’ Roses debutalbum ”Appetite for destruction” fyller 35 år, det låter ju bara knäppt! Eller att det skulle vara 30 år sen jag ski-bummade en säsong i St Anton? Orimligt.

Det känns inte som helt rent spel heller, utan mest bara snopet. Varför berättade ingen att det skulle gå så förtvivlat snabbt?
Fast det var det säkert någon, eller några, som gjorde, men jag lyssnade antagligen inte.
Det här fenomenet förklaras ibland av att varje nytt år utgör en allt mindre del av livet, en mindre procent av den totala mängd tid som vi upplevt, och att det skulle vara anledningen till att åren känns kortare.
Det är den bästa förklaring jag hört, möjligtvis den enda, men den känns ändå inte helt tillfredsställande, eller hur? Nåt skaver fortfarande.
Och det kan mycket väl vara nästa moderna realitet; att allt händer allt snabbare för varje dag. Det är ett konstaterande jag hört på flera av varandra oberoende inspirationsföreläsningar i år: ”Utvecklingen går blixtsnabbt, men var säkra – den kommer aldrig nånsin att gå så här långsamt igen.”
Inte undra på att vi känner oss en aning på efterkälken ibland.
Och nu lägger sig datorerna på allvar i utvecklingen.
Det finns en föreläsning ute på nätet som handlar om hur artificiell intelligens verkar ha nått den där punkten där den får eget liv, och därmed blir svår, alternativt omöjlig, att kontrollera. ”The A.I. Dilemma” är publicerad den 9 mars i år, och bara det faktum att de poängterar exakt vilken dag de gjorde det inlägget vittnar om hur snabbt utvecklingen går. Jag trodde inte att jag skulle bli så påverkad av den som jag blev, vilket kanske betyder att även ni kommer ta er igenom en dryg timmes snack om AI.
Tidigare har det mest handlat om att ropa varg, men nu verkar det verkligen dra ihop sig till början på ett avgörande.
I den här föreläsningen får vi bland annat lära oss att mänskligheten gått en match tidigare med AI – som vi förlorade stort – den smarta algoritm vars uppgift det var att locka oss att fortsätta scrolla i våra sociala medier. Inget elakt alls var inskrivet i den koden, bara att ge oss människor mer av sånt innehåll som vi verkar gilla.
Det resulterade i en lavin av oväntade biverkningar, modell större: fake news, polarisering, extrem spridning av konspirationsteorier, cancel-kultur, faktaresistens, misstro mot media och till slut skar hela demokratin ihop.
Nu kommer nästa generation av AI, oändligt mycket mer kraftfull än tidigare, som redan skapat lösningar som ingen har bett ”den” om.
Det är i den här föreläsningen som forskarna vädjar om den paus i AI-utvecklingen som ni säkert hört talas om – för att ge de skarpaste hjärnorna i alla fall en chans att förutse effekterna. Här är några höjdpunkter från det man redan nu förväntar sig:
Verkligheten kommer upplösas innan 2023 är slut. Det kommer inte att finnas några möjligheter att avgöra vad som är sant och inte, det gäller ljud, bild, video och så vidare.
Uttrycket ”fake everything” ersätter fake news.
Kollaps av lag, kontrakt och juridik vilket leder till att tilliten försvinner i samhället.
Automatiserade AI-religioner föds och sprids.

Låter det tillräckligt illa? Om inte kan det säkert bli ännu lite värre, för framtiden har alltid en förmåga att överraska oss – både positivt och negativt – vilket öppnar upp för ännu större bakslag vid sidan av framstegen.
Kanske blir vi ersatta på våra jobb, tidigare än vi tror, av en smart, effektiv och mallig AI?
Kanske är framtiden redan här, och det här blir i själva verket min allra sista Bil & Bostad-krönika?
Kanske kom –

Benny: HAL här. Din nästa krönika blir den sista krönikebollen som spelas mellan dig och Nicklas Berglund, och därmed går Bil & Bostad i mål efter nästan 18 år. Summera höjdpunkterna.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer