torsdag 8 juni
Vad är bästa sortens nationalism?
Illustration: Maria Wall

Vad är bästa sortens nationalism?

17 maj, 2023

Krönika. Det är den 17 maj idag och Norge firar sin nationaldag. I varje by tågar en musikkår, barnen klär sig i folkdräkter och i Oslo är det karneval på Karl Johan.

Varför kan vi inte fira vår nationaldag likadant, undras det alltid inför den 6 juni. Med tillägget: borde vi inte fira vår nationaldag på midsommarafton? Ja kanske det. Men låt oss börja från början med The story of svenska flaggans dag som började på Skansen.

Från Skansen till – Skansen
Våren 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm på initiativ av Skansens grundare Artur Hazelius. Festen fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest. 1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en naturlig utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag och från 2005 även nationell helgdag.
Hur firas den traditionellt? Jo på Skansen i Stockholm där kungen delar ut fanor till förtjänta föreningar som gjort nytta. Men den 6 juni är också dagen då vi hälsar våra nya svenska medborgare välkomna. Här ser jag framtidens firande ...

Vad förenar en nation?
För någon vecka sedan såg jag kröningen av King Charles III i England. Den var inte lika pampig som begravningen av drottning Elisabeth men blev ändå en fest – och anledning att fira – för engelsmän och andra rojalister. Särskilt dagen efter då de dukades upp långbord på gatorna med picknick för kvarteret. Påminde mig om gårdsfesterna på Ålidhem?
Här i Sverige har vi vår kung som ska firas för sina 50 år på tronen. Carl Gustaf och Silvia ska ut på någon slags Eriksgata och besöka alla län i riket. Tror de har gjort den rundan förut men de gillar att jobba för apanaget!
Fransmän och amerikaner brukar fira sina nationaldagar med ett visst mått av vapenskrammel men ett stort mått av frihet och glädje. Värre var det med Vladimir Putin och hans militärparad på Röda torget i Moskva den 9 maj. Hur kul var det? Den nye Lill-Stalin och hans hjärnspöken får även mig att vilja vapenrusta. Eller åtminstone få bli den diplomatiska fredsduvan bland hökarna när vi nu kommer med i Nato. Vad säger turken?

Svenskt pass är hårdvaluta
Vi har för vana att upprepa att Sverige stått utanför krig i drygt 200 år. Jo men i detta ”vi” omnämns sällan alla de medborgare som varit utsatta för krig, överlevt strapatser, tagit sig hit med möda och besvär och blivit svenska medborgare. Dessa brukar välkomnas som nya svenskar den 6 juni i snart varje kommun. Frågan är bara hur länge de ska få stå ut med att kallas utlandsfödda eller invandrare? Eller är det en social markering? Hur många talar om utlandsfödda hjärnkirurger på Karolinska? Riksdagsledamöter med invandrarbakgrund? Är du svensk medborgare så är du lika svensk som den dalmas som gömde Gustav Vasa.
Slutligen blir jag glad att jag är svensk när jag läser årets Henley Passport Index. Där rankas varje år vilka pass som är mäktigast i världen. Först på listan är Japan. Med ett pass därifrån det kan du åka fritt till 193 länder. Sverige hamnar på 5:e plats i världen med fritt tillträde till 188 länder. Dock! I år hamnar vi en placering under Finland som är på 4:e plats. Har du finskt pass kan du åka till Mongoliet utan att först söka om visum. Men vem vill dit? Där nöjeslivet är rena öknen och hotellrummen kostar tjurtan. / Sorry för usel vits.

Ja du Nicklas. Under 18 år har vi servat bollar till varann och försökt replikera på varandras skruvar. Jag kan tycka att år 2006 var nyss. Hur uppfattar du tiden?

BENNY KARLSSON

Läs mer