onsdag 7 juni
Bilar från A till Ö: Dux – från hörare till förare

Bilar från A till Ö: Dux – från hörare till förare

17 maj, 2023

Artikel. Firmanamnet Polyphon betyder ”många ljud”, vilket sammanfattar verksamheten ganska bra. Det började ”dolce” men efter några årtionden kom Polyphon-produkter som säkert lät alltför ”fortissimo”.

År 1885 grundades företaget Symphonion Musikwerke i Leipzig. Företagets namn kan få oss att tro att där komponerades musikverk, men så var det inte. Symphonion satte inte samman symfonier utan speldosor. Men man skulle också kunna säga att företaget tillverkade skivspelare. I en Symphonion-speldosa fanns nämligen en skiva med utstickande plåtbitar och när skivan roterade knäppte dessa på metallbleck som vibrerade och gav ifrån sig toner. Och precis som i senare tiders grammofoner kunde man byta skiva för att få en annan melodi. Symphonion var inte bara först med att tillverka sådana apparater utan är också den tillverkare som har haft flest olika sorters speldosor i sitt sortiment.
Gustav Brachhausen (1860–1943) och Ernst Paul Riessner (1859–1947) arbetade först för Symphonion men startade i slutet av 1880-talet ett konkurrerande företag för tillverkning av skivspeldosor. Det hette först Brachhausen & Riessner men efter att Gustav Brachhausen emigrerat fick firman namnet Polyphon. Det phon som finns i såväl Polyphon som Symphonion kommer från grekiskans phone, som betyder ljud. Sym kommer från grekiskans syn, som betyder bland annat ”tillsammans” (”symfoni” kan alltså sägas betyda ”ljud som man gör tillsammans”), och poly kommer från grekiskans polys, som betyder ”många”.

Dosdrottning
Gustav Brachhausen startade i USA ytterligare ett företag för tillverkning av speldosor, Regina (ett latinskt ord som betyder ”drottning”). Därmed hade Brachhausen varit verksam i alla de tre största producenterna av speldosor: Symphonion, Polyphon och Regina.
År 1904 började Polyphon bygga bilar. Steget från speldosorna kan synas vara stort, men vid denna tid började många mekanikföretag märka att det fanns pengar att tjäna i automobiltillverkning. Att cykelproducenter, lokomotivtillverkare och vagnmakare breddade sitt sortiment på detta sätt känns kanske naturligt, men bilbyggare blev också företag som tidigare hade tillverkat exempelvis symaskiner, vågar, vapen, vävstolar, kugghjul, kvarnar, pumpar, båtmotorer och gräsklippare. Och Polyphon hade ju erfarenhet av att med precision producera apparater med rörliga delar (förutom speldosorna också skrivmaskiner). De bilar som såldes kallades Gazelle (tyska för ”gasell”) och Polymobil.
Gazelle var egentligen en licenstillverkad version av den Oldsmobile-modell som i USA kallades Curved Dash. Men Polyphon var inte den enda europeiska fabrik som licenstillverkade bilen. Oldsmobile-originalet kopierades också från 1901 till 1906 av ett Moskva-företag som hette Duks. Det är inte känt huruvida namnet Duks utgjorde inspiration men 1909 började Polyphon kalla sina bilar Dux (i praktiken samma namn som Duks eftersom bokstaven X inte finns i det ryska alfabetet). Ordet dux är latin och betyder bland annat ”förare”, ”kusk”, ”ledare”, ”vägvisare”. ”anförare” eller ”härförare”. I musiksammanhang avser dux dessutom ”det första och grundläggande temat” i ett musikstycke, vilket torde ha varit tilltalande för Polyphon-folket.

Leder inte latin
Det var vanligt vid denna tid att produkter och företag fick latinska namn. Den person som Polyphon 1908 rekryterade för att han skulle leda Dux-byggandet, Gustav Schürmann, kom direkt från det konkurrerande bilmärket Dixi (latin för ”jag har talat”). Latinets dux är bildat av verbet ducere, som betyder bland annat ”föra” eller ”leda”. I första person singularis blir formen duco (”jag leder”). Namnet på det tyska bilmärket Duco, som började tillverkas 1921, är dock inte latin. Bolaget bakom bilmärket hade grundats av en person vid namn T. F. Dunker och företagsnamnet Duco är en förkortning av Dunker & Co.
Bilmärket Dux blev så framgångsrikt att Polyphons ”avdelning för automobilbyggande” 1916 fick bli ett helt eget bolag som hette Dux-Automobil-Werke. Både personbilar och lastbilar tillverkades. Men 1925 köptes företaget Dux upp av en annan biltillverkare med musiknamn, Presto. Därmed var det fine för märket Dux.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer