onsdag 7 juni
Städa bilen som ett proffs
Foto: Elin Larsson

Städa bilen som ett proffs

10 maj, 2023

Artikel. När våren nu äntligen börjar nalkas på riktigt är det många som passar på att vårstäda bilen. En som är proffs på biltvätt är Emilia Lindmark på Ditec. Bil & Bostad gjorde ett besök för att höra vilka hennes bästa tips är.

Med snö, slask och grus på väg bort och sommaren i antågande är det dags att göra bilen vårfin. Emilia Lindmark på Ditec guidar oss genom vårrengöringen av bilen.
– Jag tror att vårstädningen handlar om att det är praktiskt, att det äntligen är torrt på folks uppfarter så att man orkar dra fram dammsugaren och städa ur bilen. Men jag skulle egentligen säga att man inte specifikt behöver tänka på att vårstäda bilen, utan snarare se till att hålla efter så att man alltid har den städad och ren så att man minskar risken för både förkylningar och andra smittor. Sen är det ju alltid trevligt att sitta i en nystädad bil, även om man har kort till jobbet så ska det vara en trevlig upplevelse att sitta i sin bil, resonerar hon.
Under vårt besök visar Emilia hur en tvätt och en invändig rekond av en bil går till hos Ditec vilket innebär att hon handtvättar bilen utvändigt och rengör den invändigt. När vi dyker upp har kallavfettningen och den alkaliska avfettningen just fått verka och det är dags att börja högtryckstvätta bilen. Hon berättar att det är många som undrar om man verkligen behöver två avfettningsprodukter, men hon tycker att det är viktigt eftersom de fyller olika funktioner.
– Kallavfettningen använder du från rutorna och neråt, den tar bort den grövre smutsen som asfalt, tjära, en del flygrost, oljor, salt – all tyngre vägsmuts. Den alkaliska avfettningen är mer anpassad för smuts, den använder du för hela bilen så att du får en helt ren bil innan du schamponerar den. Så de fyller sina funktioner och stärker varandra, och det är viktigt att köra på båda om du vill ha ett bra resultat.

Rätt från början
De produkter man som privatperson framförallt ska satsa på tycker Emilia är kallavfettning, alkalisk avfettning, flygrostborttagning och ett bra schampo. På sommaren kan det även vara bra att satsa på en insektsborttagning.
– Se till att ha bra produkter att utgå ifrån så att man underlättar sitt jobb och att ha en bra kallavfettning så att det blir rent redan från första steget.
När det är dags att spola av bilen spolar Emilia av den nerifrån och upp vilket hon berättar att man alltid ska göra eftersom den upplösta smutsen ska rinna av bilen över en ren yta. Den upplösta smutsen är nämligen finfördelad och rinner den över annan smuts, som inte lossnat, finns risken att smutsen fastnar igen men ännu hårdare.
Därefter applicerar Emilia en flygrostborttagning. Redan nu tycker hon även att man kan lägga på en insektsborttagning i fronten för att insekter inte ska fastna lika hårt. För den som har flygrost eller insekter som fastnat i lacken är Emilias tydliga tips att låta bli att försöka peta loss dem med naglarna.
– Har du mycket flygrost på bilen, alltså svarta små prickar, så ska du absolut inte vara där med nageln och peta bort dem för då blir det repor. Man ska spola bilen med vatten och sen använder man en speciell lera som en svamp för att gnugga bort dem. Det tar bort flygrosten jätteeffektivt men du måste ha en jätteblöt yta innan du gnuggar. Sen, om du har mycket insekter som fastnat så låt dem aldrig sitta fast för länge för de bränner fast i lacken, och ju längre man låter dem sitta desto mer kommer de att ha bränt fast.
Hon tycker inte heller att man ska experimentera med hushållets produkter och rekommenderar även att man ska åka till en gör det själv-hall när man vill tvätta bilen utvändigt.
– Dels är det ju en miljöfråga, i en gör det själv-hall har de ju oljeavskiljare så att vägsmutsen inte hamnar i grundvattnet. Men man ska aldrig spola av bilen i direkt solljus eller stå ute om det är jättevarmt. Det eldar upp lacken direkt, produkterna är inte gjorda för det, förklarar Emilia.

Systematisk dammsugning
När hon svampat och tvättat färdigt bilen använder hon en fönsterskrapa för att få bort det riktigt tunga vattnet. Sen torkar hon av bilen med en handduk av mikrofiber.
– Det är också viktigt att komma ihåg att öppna alla dörrar och låta det rinna av och att torka alla dörrgångar så att man ser till att bilen är helt torr för att det inte ska bli några kalkfläckar från vattnet. Om man låter bilen självtorka blir det vita fläckar från vattnet och de går bara att polera bort.
Sen är det dags att städa bilen invändigt och Emilia börjar med att spraya hela bilen med ett universalrengöringsmedel så att hon sen kan blåsa med tryckluft i alla skrymslen, runt ratten och radion där det är massa knappar, men också i stolsrälsen till exempel.
– Det är viktigt att blöta upp det med universalrengöring först så att man kan blåsa ur smuts ur alla luftuttag i bilen. Går man direkt på panelen med en trasa när den är torr kör man ju bara runt smutsen, säger Emilia.
Där smutsen sitter extra hårt använder hon även en stålborste innan hon dammsuger hela bilen från bagaget och framåt med ett tunt munstycke för att verkligen komma åt överallt.
– Det är bra att ha som rutin att dammsuga från bagaget och framåt så att du vet var du har dammsugit och inte, så att man kommer åt och tar överallt. Ett annat tips är att flytta stolssätena framåt och bakåt så mycket som möjligt så att du kommer åt i stolsrälsen.
Som en sista touch använder Emilia även en däckvinyl på däcken, golvmattorna och de yttre plastytorna eftersom det gör alla svarta ytor svartare och ger den där speciella nybilskänslan.
– Däcken kan ta mycket slit av kallavfettningen, man brukar vilja undvika avfettning överlag på däcken eftersom de kan bli så grå och tråkiga. För att få liv i dem kan man använda en däckvinyl, berättar hon.

Låt det ta tid
Ett av de första tipsen som Emilia ger är att låta städningen ta sin tid. För henne tar en handtvätt och rekond två och en halv timme.
– Det är viktigt att faktiskt avsätta tid. För de utvändiga produkterna är det viktigt att de verkligen får ta sin tid och ha sin verkan så att man inte stressar på något moment. Invändigt är det viktigt att tänka på att vara noggrann så att man faktiskt kommer åt överallt och får bort all smuts.
Det är också viktigt att ha en ordentlig uppsättning trasor och svampar för att man inte ska råka skada bilen. Vi räknar lite på det och kommer fram till att Emilia använder två tvättsvampar i tvätthallen, en för lacken och en annan för fälgarna. Sen behövs det en stor mikrofiberduk när hon ska torka av bilen utvändigt men även en mindre duk för dörrgångarna samt ytterligare en duk för att torka av invändigt i bilen. Ännu en duk och en svamp behövs för att putsa fönstren invändigt och utvändigt.
– Med en hel uppsättning mikrofiberdukar klarar du dig nog ganska bra, men där är det ju också viktigt att det är bra kvalitet. Om du ska göra en polering till exempel så är det viktigt att det är de här små små fibrerna så att du lätt kan torka bort sprit eller polermedel, medan invändigt så gör det inget om duken varit i tvättmaskinen flera gånger, resonerar Emilia.
En annan sak som hon ser att folk gör fel är att de använder fönsterputsen på inredningen i bilen vilket inte blir bra.
– En glasrengöring är en spritprodukt, det är också viktigt att särskilja. På rutor vill du använda en stark produkt men på plastinredningen är det viktigt att istället använda universalrengöring så att du inte missfärgar plasten med en spritprodukt.

Hur ofta ska man tvätta?
Hur ofta man ska tvätta sin bil tycker hon är svårt att säga eftersom det är så individuellt och beroende av hur man använder bilen. Generellt tycker hon att en bil som används dagligen kan tvättas utvändigt en gång i månaden och städas invändigt åtminstone varannan månad.
– Men det är så olika beroende på hur man använder bilen och behandlar den. Har du ett lackskydd, till exempel, så underlättar ju det, eller om du väljer ett våtvax som kan vara ett alternativ. Har man carport så påverkar det, hur många man är som använder den och åker i den påverkar också, och om du äter i den ofta. Men om man spiller något i bilen tycker jag att man ska se till att åka förbi en biltvätt så fort som möjligt så att man kan åtgärda det. Det är ju viktigt att få bort det så snabbt som möjligt så att det inte ligger och surnar och till slut möglar om något barn spillt mjölk till exempel. Så se till att hålla rent i bilen både för sin egen hälsas skull och för andra som man har i bilen, avslutar Emilia.

ELIN LARSSON

Läs mer