torsdag 8 juni
Bilar från A till Ö: Dutton – leksaker för land och vatten
Foto: Tim Dutton

Bilar från A till Ö: Dutton – leksaker för land och vatten

10 maj, 2023

Artikel. Dutton var störst i världen när det gällde byggsatsbilar, men när bilfabriken brunnit ner körde han till sjöss i stället.

Tim Dutton-Woolley, som av de flesta källor – inklusive hans eget företag – kallas bara Tim Dutton, föddes i maj 1948. Under några år på 60-talet var han lärling på ett företag som pressade bilkarosser åt Jaguar och BMC. Efter avslutad utbildning började han bygga egna bilar. Hans mor drev en pub i staden Worthing på den engelska sydkusten och på gårdsplanen utanför puben stod Dutton och satte ihop den första bilen.
– Någon såg bilen och frågade om jag kunde bygga en likadan, så jag gjorde det och så bara fortsatte det därifrån, berättade han 2019 för nyhetssajten Sussex World (sussexexpress.co.uk).
Det som Dutton därefter tillverkade var inte färdiga bilar utan byggsatser. Köparen satte själv samman delarna så att det blev en bil. På 70- och 80-talen var hans företag, Dutton Cars, världens största tillverkare av byggsatsbilar. Från 1970 till 1989 såldes 8000 byggsatser. När produktionen var som störst hade företaget fyra fabriker i Worthing. Drygt 80 anställda färdigställde då 22 bilbyggsatser i veckan.

Bergens bilar
I början av 1980-talet skulle fordonstillverkningsföretaget Ford lansera en efterträdare till de båda bilmodellerna Taunus och Cortina. Taunus tillverkades i Tyskland och hade fått sitt namn från en bergskedja i den västra delen av landet. Cortina kom från Storbritannien men hade inte fått sitt namn från några brittiska berg utan från staden Cortina d’Ampezzo i de italienska alperna. Det italienska ordet cortina betyder bland annat ”ridå” eller ”inhägnad”. Staden ligger ”inhägnad” av berg och namnet kan sägas betyda ”Ampezzodalens förhänge”, vilket skulle kunna ha att göra med att dalen utgjorde en del av de vid tiden för första världskriget omstridda gränstrakterna mellan Italien och Österrike-Ungern (det var efter kriget som staden fick sitt nuvarande namn). Namnet Cortina har dock också tolkats som om det skulle ha att göra med stadens inhägnade kyrkogård.
När de båda bergsbilarna skulle ersättas med en enda modell som skulle säljas i både Storbritannien och Tyskland ville Ford använda namnet Sierra (spanska för ”bergskedja”). Ett företag som hette Dutton Cars hade dock några år tidigare börjat bygga en bilmodell som kallades Sierra (uppkallad efter det spanska bergsområdet Sierra Nevada, där Dutton testkörde sina bilar). Från Fords sida verkar man ha trott att man bara behövde be det där Dutton sluta använda varumärket, men så smidigt gick det inte. Dutton stred för sin Sierra och tvisten prövades i domstol, där Dutton fick rätt.
År 1992 drabbades företaget av en stor brand. Tillverkningen avstannade i mer än ett år och alla anställda sades upp. Tim Dutton tvingades att tänka i nya banor, vilket resulterade i att företaget började bygga amfibiebilar. År 1994 rullade den första båtbilen ut från ”varvet” i Littlehampton, strax väster om Worthing. Tim Dutton berättade för Sussex World att idén med amfibiebilar uppstod för att han tyckte att det var så besvärligt att sjösätta sin båt varje gång han skulle ut med den. Med båtbilen behövde han bara ta fart och köra rakt ut över kajkanten.

Kanalkapten
Amfibiebilmodellerna har hetat sådant som Surf (”vågsvall”) och Commander (”kommendörkapten”). Det sistnämnda namnet låter kanske lite överdrivet på en farkost som ju uppfattas mest som en leksak. Men Tim Dutton har faktiskt korsat Engelska kanalen i en Commander, så en viss sjöduglighet verkar båtbilen faktiskt ha haft.
Efternamnet Dutton kan ha flera olika ursprung. I USA finns folk som heter Dutton och vars efternamn uppges vara en förvanskning av ett tyskt efternamn. Men när britter heter Dutton är det nästan alltid för att de härstammar från en släkt (eller är ingifta i en sådan släkt) som kommer från någon av de båda platser i västra England som heter Dutton; antingen den i Cheshire (nära Liverpool) eller den som ligger i Lancashire, några mil längre norrut (nära Blackburn). Ortnamnet Dutton betyder ungefär ”gård på kulle” och är sammansatt av ett fornengelskt ord som är släkt med svenskans ”dyn” och ett annat som är släkt med svenskans ”tun”. Även den andra delen av Tim Dutton-Woolleys efternamn – det som inte fick vara med i bilmärkets namn – var ursprungligen ett ortnamn. Woolley är sammansatt av ord som betyder ”varg” samt ”lägda”.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer