torsdag 8 juni
Unika bilsamlingar till salu
Foto: Classic Car Auctions

Unika bilsamlingar till salu

3 maj, 2023

Artikel. Bilar som investerings- och samlarobjekt är högaktuellt nu i maj. Denna månad äger nämligen två väldigt speciella bilauktioner rum med bilar från två väldigt speciella samlingar – en nederländsk med internationella förtecken och en svensk med italienska dyrgripar.

Fler än 230 klassiska bilar från en unik och väldigt stor samling är nu till salu. Samlingen som finns i staden Dordrecht i Nederländerna har tillhört en herr Palmen som nu på grund av hög ålder säljer fordonen. Herr Palmen var bilhandlare under 1960-talet och började sedan själv samla på bilar, främst under 1980-talet. I samlingen finner man ett brett utbud av bilar, med modeller från till exempel Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Aston Martin, Rolls-Royce, BMW, Chevrolet, Cadillac och Ford men också mindre kända märken (åtminstone numera) som Facel Vega, NSU, Tatra, Moretti, Matra, Alvis, Imperia och Villard. Bilarna har förvarats i en kyrka och i två lagerlokaler, och ser kanske slitna ut på bilderna men ska vara i gott skick. Samlingen går under namnet The Palmen Barnfind Collection och auktioneras ut av Classic Car Auctions med start senare i maj.
En annan speciell bilsamling till salu är ”The Aurora Collection” – en svensk sådan. Samlingen består av fjorton bilar, men inte vilka bilar som helst utan väldigt exklusiva sådana. Tolv av bilarna kommer från Ferrari och omfattar både äldre och nyare modeller, från en 1961 års 250 GT SWB Berlinetta som beräknas gå för ungefär nittio miljoner kronor till en i stort sett sprillans ny Monza SP1. Bilarna har tillhört den svenske (vilket förklarar snön på bilden) miljardären Aje Philipson och ska säljas på RM Sotheby’s Villa Erba-auktion i Italien senare i maj.

PETER ÖBERG

Läs mer