torsdag 8 juni
Låt oss få hylla Torbjörn Harr!
Illustration: Maria Wall

Låt oss få hylla Torbjörn Harr!

3 maj, 2023

Krönika. Jag har som sagt varit manusförfattare till de flesta av Umeås revyer och krogshower, alltid på uppdrag av Torbjörn Harr. Det är han som har producerat de flesta av Nyårsrevyerna på Idun. Alla krogshowerna på Skytten och Rådhuskällaren. Firmafesterna på Plaza och föreställningarna på Äpplet i Folkets hus och Droskan. Den ombytlige Harr i många roller. Som Viktoria Sifvergrufva – som blev Miss Lappland ett år. (Tack Maria Wall för illustrationen.)

Vilka nummer var roligast att skriva? Här är några jag minns ...

1. Lilljesusbarnet/Tuffa Tobba
Torbjörn Harr som vilset barn i luddar som drog hela julevangeliet på Iduns stora scen. Lilljesusbarnet blev en omedelbar succé som utvecklades till revyfiguren ”Tuffa Tobba”. För varje år växte han med rollen. Han var stjärngosse i luciatåg, trimmade moppen, hejade på Löven och hamnade på studentfester på Fysikgränd. Farsan jobbade på Volvo, men vem var mamma? På teven fanns ett inramat foto av Kicki Danielsson. Var det kanske hon?

2. Romantisk afton med
Barbie & Ken
Nyårsrevyerna på Idun har ofta slösat med kostym och scenografi. Scenen var ett enda dockskåp när Stein Rognstad gestaltade Ken och Annelie Gardell var Barbie. De ville ha sex, men hur kan man göra det utan könsorgan? I sketchen medverkade även en sprallig Staffan Ling i medelhavsgröna trikåer som My Little Pony och som pizzabud Brita Borg. Märklig casting? Inte på Umeås Nyårsrevy!

3. Aina och Lage
Några år hade vi med primadonnan Aina Adolfsson från Norrbyn. Hon sjöng Nattens drottning så vaserna sprack och belysningen rasade från taket. Hennes brutala Golfkärring fick många att bryta samman. Lage Edvinsson var spelevink som Knut Kangelbo i moderiktiga trikåer från Jean-Paul Gaultier eller hasade sakta in på scenen som kommunala tjänstemannen Halvar. ”Ja härta va nog!” När Aina och Lage spelade mot varandra kunde de tappa replikerna när löständerna lossnade.

4. Den formbara trion
Jag har alltid gillat att skriva för trio. Staffan Ling har medverkat i flera sådana. Som glad gamäng som rullat hatt och nu ska hem längs Östra Kyrkogatan som svänger som satan. Ömsint har han spelat senil äldre dam med handväska som sjöng obskyra sånger. Bagarboysen från Droskans shower där Kjell Oscarsson anförde sina mjöliga bröder slog nog mest. Pratmanuset var på en halv A4 men kunde ta tio minuter att framföra. Ja munkarna från Fredrika ska vi inte heller glömma. Buddhism som blev en skrattfest.

5. Siggelitten och Pärlan
Radarparet Kjell Oscarsson och Torbjörn Harr har som Siggelitten och Pärlan levererat filosofiska visdomar från elskåpen utanför Saedens. Det har blivit åtskilliga sådana prator genom åren. De har haft koll på allt, från lokalpolitiken till färgen på nagellacket hos tvillingsystrarna Karlsson.

Alltså: Tack från hela Umeå, Torbjörn! Applåder. Ridå.

Ja du Nicklas. Vi har nu hållit på i 17-18 år med vår krönikepingis. Har du fått nån uppskattning för allt du har skrivit?

BENNY KARLSSON

Läs mer