torsdag 8 juni
Tre ord vi borde använda oftare? Jag vet inte.
Illustration: Maria Wall

Tre ord vi borde använda oftare? Jag vet inte.

26 april, 2023

Krönika. Benny undrar vad jag anser om Karl XVI Gustavs första 50 år på tronen, men jag tänker inte lockas in i den debatten, för eller emot monarkin och hela hovet.

Min enda åsikt egentligen om Hans Kungliga Majestät är att jag inte har någon.
Det här är ett mycket vettigt och framförallt användbart alternativ till att tycka saker, som tyvärr fallit i glömska hos svenskarna. Tror det skedde nån gång när folk slutade köpa kvällstidningar och fick tillgång till digitala kommentatorsfält.
Före detta skifte var det ju ofta så att Aftonbladet till exempel frågade vanligt fölk på gatan om hur de kände och tyckte i olika frågor, i en så kallad enkät, och redovisade sedan svaren i papperstidningen – vars alternativ då inte sällan hade varit:
1) Ja
2) Nej, eller
3) Vet ej.
På den här tiden var det varken skamligt eller märkligt om man avstod från möjligheten att killgissa – någonting som känns avlägset idag när våra åsikter definierar oss.
Jag uppmanar er att i alla fall testa att använda detta svarsalternativ nån gång framöver, på en fråga på en fest nånstans – ett helt odramatiskt:
”Jag vet inte…”
Och på den oundvikliga följdfrågan:
”Men ... du har väl en åsikt?” svarar du bara ”Nej.”
Jag hoppas och tror att du kommer att uppleva både en lättnadskänsla och en frihetskänsla av att ta ledigt från opinionen en stund. Sen kanske man får en smula mindre ångest också dagen efter när du inte varit fullt lika tvärsäker kvällen innan.
I Konungens fall är det enkelt tycker jag, att avstå. Han har liksom inte ens bett om att få sitt liv utstakat för sig på det är sättet, och huruvida han kunde vara mer si eller så blir därför meningslöst att fundera på. Han är den han är, och hamnade där han är utan egen förskyllan.
Ett ämne som däremot är svårt att INTE ha åsikter om idag är AI, kanske är det till skillnad från Kungen också viktigt att ha en åsikt om, och sätta sig in i, den här utvecklingen. Till och med de främsta forskarna vädjar nu till bolagen som driver AI:n framåt om en kort paus – så att vi kan få försöka förstå och ta det nya ansvar som kommer med den här nya och kraftfulla teknologin.
Jag och min kollega Nico betalar en slant varje månad för en premiumversion av den mest använda av de här tjänsterna, nämligen Chat-GPT. Jag frågade den om hen ville lista de tio ämnen som folk tjafsar mest om i Sverige.
Två sekunder senare får jag det här svaret, dessutom med en artig inledning:

”Självklart, här är en lista över de mest debatterade ämnena i Sverige:
1) Invandring: Det pågår en intensiv debatt om Sveriges migrationspolitik, inklusive frågor som asylrätt, integration, och flyktingmottagande.
2) Klimatförändring: Precis som i många andra länder, diskuteras frågor kring klimatförändring i Sverige, inklusive orsaker, effekter och åtgärder.
3) Vård och hälsa: Debatten om Sveriges sjukvårdssystem och hälsopolitik rör allt från väntetider, tillgång till vård, och resurser för forskning och utveckling.
4) Skola och utbildning: Diskussionen kretsar kring allt från skolans roll i samhället, till lärarlönerna och utbildningens kvalitet och relevans för arbetsmarknaden.
5) Arbetsmarknad och ekonomi: Debatten omfattar frågor om arbetslöshet, arbetsrättigheter, löneskillnader, och skattepolitik.
6) Integration: Integration av nyanlända och etablering på arbetsmarknaden är ett ämne som diskuteras flitigt i Sverige.
7) Bostadsmarknad: Bostadssituationen och tillgänglighet på bostäder i Sverige är en annan viktig debattfråga.
8) Jämställdhet: Diskussionen kretsar kring allt från jämställdhet på arbetsmarknaden till genusfrågor i samhället.
9) Våld och kriminalitet: Debatten handlar om allt från gängkriminalitet och våldsbrott till polisens arbete och rättssystemets effektivitet.
10) Miljö och hållbarhet: Precis som klimatförändring är miljö och hållbarhet också en viktig debattfråga i Sverige, inklusive utvecklingen av förnybar energi och hållbara transporter.”

Jag är både rädd och uppspelt över att den här uppräkningen mest troligt är helt korrekt. Men AI:n klarar mycket mer än så – den kan tydligen läsa tankar om den får scanna blodflödet i våra hjärnor. Nästa gång ska jag pröva att låta GPT:n skriva hela krönikan. Kan den vara rolig också, då är vi illa ute, Benny!

Benny: Var lite rolig nu, mens tid är. Vilka är de mest lyckade skämten, sketcherna, sångerna eller konversationerna som du varit en del av till?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer