onsdag 7 juni
Efterlängtad start på trädgårdssäsongen
Foto: Elin Larsson

Efterlängtad start på trädgårdssäsongen

26 april, 2023

Artikel. Som ett av Umeås konstanta och mest absoluta vårtecken var det i helgen dags för trädgårdsmässa på Nolia och ännu en gång var det ett arrangemang som lockade många besökare.
En av de som kom var Therese Tjernqvist som besökte mässan tillsammans med dottern Milla Tjernqvist, vännen Linn Forsberg och dennes son Oke Hultqvist.
– Det är en årlig favorit, jag brukar gå hit och spana efter lite kryddor, berättar Therese.

Även i år bjöds det på ett gediget utbud på scenen och en av de som talade både under lördagen och söndagen var Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård som pratade om att bli självförsörjande på grönsaker. Hon lovade redan nu att komma tillbaka även nästa år.
En av de bästa sakerna med att odla sina egna grönsaker tycker hon är att det finns så många alternativ som man inte kan hitta i den vanliga matbutiken, och möjligheten att utforska nya smaker är många. Hon tipsade om att gå med i en Facebook-grupp för odlare för att få inspiration kring vad man kan göra med sina grönsaker eftersom en av de största utmaningarna annars är att få det man skördar att gå åt.
Själv planerar hon sin odling utifrån det hon och familjen tycker om och vill äta och hon är också noga med att ta med sina barn i odlingsprojekten.
– Det ger ett stort värde att kunna lära dem att odla och visa dem att det är möjligt. Det gör även att de känner sig mer engagerade i maten vi äter och de frågar nästan alltid om vi odlat det vi äter.
Slutligen utmanade hon även hela publiken att anta hennes odlingsutmaning ”Gröna juni” som handlar om att vara självförsörjande på grönsaker under juni eller att starta ett eget odlingsprojekt.
– Det kan vara ett stort eller litet projekt, det kan till exempel handla om att bli självförsörjande på bladgrönt under ett år eller att försöka odla grönsaker under ett halvår eller några månader, men om det känns för kort om tid att försöka få ihop något till juni så satsa på augusti, säger Sara.

Att hitta inspiration och tid
Några av de som var och lyssnade på Sara Bäckmo var Sandra Schwalb som tagit med sig vännen Ann-Louise Lindström med det tydliga målet att motivera henne att börja odla mer.
– Hon har en så stor och fin trädgård, säger Sandra som tycker att man blir inspirerad av att komma till mässan och lyssna på föreläsningarna och gå runt och se vad som erbjuds.
– Jo, men man ska ju hinna också, jag förstår inte hur du hinner, säger Ann-Louise.
Hon är dock inte motvilligt meddragen utan skulle själv vilja odla mer även om hon redan nu har äppelträd, svarta och röda vinbär, jordgubbar, rabarber och kryddor i sin trädgård.
– Man ska ju hinna underhålla det också men det är bra att barnen kan få vara med och se att till exempel dill inte bara är något man köper i affären utan det är något man kan odla själv. Och det är kul när de kan vara med och trycka ner fröerna och sen få se det växa, resonerar Ann-Louise.
När vi träffas har de just lyssnat på Sara Bäckmo och dessförinnan Farbror Grön, Johannes Wätterbäck, som pratade om att odla i kris. Sandra gillar mässan:
– Det är roligt att komma hit och se så mycket folk som delar ens intresse för odling.
Själv odlar hon mycket: tomater, gurka, paprika, sallad, kål, potatis, morot, chili, kryddor, lök och rabarber och hon drömmer om att bli självförsörjande.
– Det är kul att odla, man vet vad man äter och det finns en helt annan smak i det man odlar själv. Det är fint att inspirera barnen också, jag försöker odla sådant som de kan plocka själva. Det finns även något vackert i att plantera ett frö och sen få se det växa, säger Sandra.

ELIN LARSSON

Läs mer