torsdag 8 juni
Bilar från A till Ö: Duryea – först på flera sätt

Bilar från A till Ö: Duryea – först på flera sätt

26 april, 2023

Artikel. Den första bensindrivna bil som såldes i USA var Duryea. Och när USA:s första bilolycka inträffade, då var en Duryea inblandad.

Simon Du Rieu föddes omkring 1610 i staden Santes i Flandern, i det som nu är nordligaste Frankrike. Ordet rieu är en dialektal variant av det franska ordet rivière, som betyder ”älv” eller ”flod”. Du rieu betyder ”från floden” och namnet var troligen från början benämning på personer som bodde vid en flod (Santes ligger vid floden Deûle) eller på personer som kom från någon av de orter i Frankrike och Belgien som heter Le Rieu. Simons son, Joost Du Rieu (c:a 1645–1727) utvandrade till Nordamerika. Det var gissningsvis vid ankomsten dit som efternamnet förvanskades till Duryea, vilket var vad den amerikanska grenen av familjen från floden därefter fick heta.
Joosts barnbarns barnbarns barnbarn Charles Edgar Duryea (1861–1938) föddes också – som det anstår en Du Rieu-ättling – i närheten av en flod. Han såg för första gången dagens ljus i närheten av staden Banner, som ligger vid Illinois-floden i den amerikanska delstaten Illinois. Hans lillebror, Frank (1869–1967), föddes dock i staden Wyoming, (inte delstaten utan staden i Illinois) åtta mil längre norrut. Bröderna flyttade i sin ungdom till Washington (inte delstaten utan USA:s huvudstad) men kom så småningom till Springfield (inte huvudstaden i Illinois utan staden i Massachusetts). Där började de intressera sig för förbränningsmotorer.

Bil med frakturstil
År 1893 byggde de ett fordon som de kallade Duryea Motor Wagon. Detta fordon brukar ses som det första framgångsrika försöket att bygga en bensindriven bil i USA. Och brödernas bilbyggande brukar betraktas som starten på den amerikanska bilindustrin. I november 1895 deltog en Duryea (Frank) med en Duryea i det 87 kilometer långa Chicago Times-Herald-loppet i Chicago. Detta var den första amerikanska biltävling som fullbordades av minst en av de tävlande. Duryea vann (det var dock bara en annan bil, en Benz, som kom i mål). I mars 1896 såldes den första Duryea-bilen. Två månader senare inträffade den första kända bilolyckan i USA. En Duryea-förare i staden New York körde på en cyklist, som bröt benet. Det rapporterades att föraren fick tillbringa natten i arresten.
Vid ungefär samma tid, i maj 1896, ställde Duryea upp med två bilar i 100-kilometersloppet Cosmopolitan Road Race i delstaten New York. Charles och Frank körde var sin bil. Frank vann, Charles kom inte i mål. År 1898 gick bröderna skilda vägar. Så vitt man vet berodde detta inte på Cosmopolitan-racet utan på meningsskiljaktigheter om företagets framtid. Och kanske hade bröderna redan då börjat bråka om vem av dem som egentligen gjorde vad när USA:s första bilar byggdes. Frank flyttade till staden New York, där han konstruerade bilen American för American Automobile Company. Något år senare flyttade han tillbaka till Massachusetts där han började samarbeta med J. Stevens Arms and Tool Company (”vapen- och verktygsföretaget J. Stevens), vilket ledde till att bolaget Stevens-Duryea bildades och började bygga bilmärket Stevens-Duryea. Företaget blev framgångsrikt och var verksamt fram till 1927. Sammanlagt byggdes över 14 000 bilar.

Utvalda utan utsläpp
När Frank flyttat fortsatte Charles bygga de bilar som bar brödernas namn. Det verkar som om han under en tid hade sin verksamhet i staden Peoria, i närheten av sina gamla hemtrakter i Illinois. Bilmodellen Duryea Trap tillverkades i alla fall i där (det engelska ordet trap betyder bland annat ”lätt, fjädrad vagn [för persontransport]”. Senare flyttade han till staden Reading i Pennsylvania. Från 1907 till 1914 byggdes bilen Buggyaut. Det engelska ordet buggy betyder ”liten, lätt vagn” och -aut-delen av namnet torde komma från ordet automobile, som betyder ungefär ”självgående”. Under år 1910 tillverkades elbilen Duryea Electa. Bilen marknadsfördes som a carriage for the elect (”en vagn för de utvalda”), men namnet Electa kanske också skulle föra tankarna till ordet electric (”elektrisk”).
År 1916 konstruerade Charles Duryea bilen Duryea Gem (det engelska ordet gem betyder bland annat ”ädelsten”, ”juvel” eller ”klenod”). Det var en liten, trehjulig bil som byggdes i några få exemplar.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer