onsdag 7 juni
Dags för folkvandring norrut?
Illustration: Maria Wall

Dags för folkvandring norrut?

19 april, 2023

Krönika. Regeringen får kritik för att inte klara klimatmålen men den liberala miljöministern Romina Pourmokhthari är inte särskilt bekymrad: ”Vi kommer att lägga fram nya förslag i höst som kommer att ge oss en bättre klimatpolitik som håller på sikt.”

Ja lycka till. Som minsting i regeringen får hon nog svårt att köra över SD, M och KD som gick till val på – och vann med – överdrivna löften om sänkta bensinpriser. Och Sverigedemokraterna vill inte ha någon reduktionsplikt med dyra biobränslen. Svek? Nej de har sagt så hela tiden. Men kan vi i Sverige rädda världen? Nej, vi är inte det enda land som drar sig undan sitt miljöansvar. Nästan inga länder håller de utfästelser som gavs vid den senaste klimatkonferensen. Och vetenskapen larmar givetvis om extremväder att vänta. Ja det är redan på gång.

Jakten på nya betesmarker
Låt mig göra en lång historia kort: I den första utvecklingsfasen kröp vi upp ur vattnen vid Afrikas sydspets och sedan dess har vi människovarelser sökt efter ställen för mat, värme och vila. Vi har stannat till där vädret varit gynnsamt och/eller vandrat vidare till platser där gräset varit grönare. Beatles sammanfattar: ”One day you’ll look, to see I’ve gone. For tomorrow may rain, so I’ll follow the sun.” De första folkvandrarna gick över Afrikas savanner och vek därefter av till höger mot nuvarande mellanöstern där vissa stannade och lärde sig odla upp marken. Andra fortsatte bort mot Kina och de trakterna. Här i norr smälte inlandsisen, den andra i ordningen, och några gick nu norrut. Arkeologiska utgrävningar med DNA-prov på skeletten visar att de tidiga bosättarna och bönderna kom från nuvarande Iran, Irak och Syrien. Miljöminister Pourmokhthari är alltså mer ursvensk än Jimmie Åkesson om man ser det så.
Ja det var en historisk tillbakablick, men hur ser framtiden ut? Jag tror att vi bor i den bästa av världar vi som bor här i norr. Alla prognoser visar på det. Rent klimatmässigt om inte annat.

Ny folkvandring norrut?
Jag står vid Kvarkens stränder och ser hur vattnet faller ut. Ja det är egentligen inte lågvatten, det är landhöjningen. Jag tror den är cirka 80 centimeter under hundra år i våra trakter. Så när isbergen och Nordpolen har smält så skåningar, hallänningar och blekingar får gå i gummistövlar kan vi trippa omkring torrskodda i våra gympadojor på stränderna.
Vi har inte vattentorkan de har på Gotland och i Västergötland. Här rinner fjällfloden till varje vår och renas till grundvatten genom rullstensåsarna. Även om värmen slår till ibland tror jag inte vi har några större skogsbränder att vänta. Sett i jämförelse med värmeböljorna i Tyskland, Frankrike, Spanien och andra länder kring Medelhavet. Solsting, skyfall och översvämningar. Extremväder är vardag där nere så varför inte vandra vidare uppöver? Sommartid är det lika varmt vid Pite havsbad som på Mallorca, eller hur? Ibland ja.
Den italienske kompositören Antonio Vivaldi skrev symfonin De fyra årstiderna (Quattro Stagioni) i början av 1700-talet. Hade han varit same han hade skrivit De åtta årstiderna. Säkert med inlagda inslag av jojk i Kautokeino nu senast.
När kommer förresten den samiska pizzan Otto Stagioni? Och vilka ingredienser finns på den? Obs! Klimatsmarta lokala råvaror!

Ja du Nicklas. Har du nån relation till Kungen som firar 50 år på tronen? Jag tycker att han är hipp – vad tycker du?

BENNY KARLSSON

Läs mer