torsdag 8 juni
Behåll lugnet – även i trafiken

Behåll lugnet – även i trafiken

19 april, 2023

Artikel. De flesta som har vistats ute i trafiken har nog varit med om det: bilister eller andra trafikanter som inte visar hänsyn och som orsakar irritation hos sina medtrafikanter.
Bil & Bostad pratar med träningsprofilen Anne Lidén om mindfulness och hur man kan behålla lugnet ute på vägarna.

Enligt en undersökning från Sifo och Circle K i vintras är hela 95 procent av Sveriges bilförare någon gång irriterade på sina medtrafikanter. Det största irritationsmomentet (57 procent) enligt undersökningen är medtrafikanter som inte håller tillräckligt avstånd, följt av folk som använder mobiltelefon medan de kör (48 procent) samt folk inte använder blinkers (39 procent). I en annan undersökning, från Goodyear, om irritationsmoment i vintertrafiken, var resultaten liknande: mest irritation orsakar bilister som kör vårdslöst eller för nära ens egen bil (55 respektive 51 procent), följt av de som pratar i telefon bakom ratten och de som inte använder blinkers i tid.
Om någon i vardagen tränger sig före i en kö eller smäller igen en dörr i nyllet på en är det lätt att bli irriterad, och på liknande sätt reagerar vi i trafiken när någon gör fel eller kanske till och med utsätter andra för fara. Och blir man arg kanske man själv tappar omdömet och gör något tokigt. På engelska finns ett uttryck för detta: road rage, på svenska ”vägraseri” eller ilska bakom ratten.

Medveten närvaro
Hur ska man gå göra för att behålla lugnet, trots eventuell stress och trafikanter som inte alltid gör som man önskar? Anne Lidén driver träningsföretaget Rörelsedriv och arbetar som gruppträningsinstruktör, bland annat med mindfulyoga. Mindfulness betyder ungefär medveten närvaro och används, till exempel, för att bli medveten om och släppa taget om starka känslor – som stress och irritation.
– Mindfulness handlar om att vara här och nu, berättar Anne Lidén. I mindfulnessyoga handlar det om att känna efter hur det känns i kroppen, att man riktar uppmärksamheten mot där man är – vad man hör, ser och känner just nu istället för att tänka på annat som vad man ska handla i affären senare.
Hur kan mindfulness användas i andra sammanhang, som i trafiken?
– I trafiken handlar det om att bli medveten om sina tankar och känslor och att släppa taget om dem, istället för att låta sig dras med. Att man blir uppmärksam på att man blir arg, att man spänner sig, att man knyter händerna runt ratten. Om någon inte blinkar och man känner att knogarna vitnar eller att man spänner sig i kroppen, då försöker man slappna av i händerna och ta några djupa andetag. Inom mindfulness pratar man om tanke, kropp och känsla. Istället för att tänka att man inte ska vara arg kan man rikta in sig på kroppen – bli medveten om kroppsliga förnimmelser och sedan släppa taget om dem. Då släpper man taget om sina känslor på samma gång. Det är en träningssak och något man kan bli bättre på.
Vad tror du det är som gör att känslorna blir så starka för många bakom ratten?
– Det är svårt att säga. Det kanske är som när man är hemma och tittar på fotboll och man kan skrika och bli arg utan negativa konsekvenser. I bilen riskerar man inte något i det sociala sammanhanget.
Blir du själv irriterad eller arg när du kör bil?
– Nej, det är sällan. I alla fall inte så arg som jag vet att andra kan bli. Och jag vet också att om jag är arg är jag också sämre rustad att lösa en situation.
Har du något mer tips på hur man kan behålla lugn och gott humör i bilen?
– Om man vet att man lätt blir arg så kan man redan när man sätter sig i bilen vara förberedd på att det kommer vara någon som gör fel, och acceptera det. Det är en utopi att ingen gör något fel. I mindfulness pratar man mycket att acceptera. Det gäller både en själv, att jag gör misstag, och att andra gör misstag. Har man den inställningen när man sätter sig i bilen tror jag att man tjänar mycket.

PETER ÖBER

Läs mer