torsdag 8 juni
Gemenskap baserad på kunskap
Illustration: Maria Wall

Gemenskap baserad på kunskap

5 april, 2023

Krönika. Snöröjningen har i vinter lyckats få ihop inte bara en utan tre cheopspyramider som ligger i depå. Vi kunde ordna ännu ett vinterrally mitt i sommaren om vi så ville.

Men varför hamnade all snö här och inte i Alperna där Rhen har sina tillflöden eller Po-floden i norra Italien? Varför dessa uttorkade floder av bibliskt format? Minns ni larmrapporterna för 50 år sedan om kylskåp med farligt freon vi nu rensat bort för att rädda ozonskiktet! Växthuseffekten!
Tålmodigt följer jag debatten. Mycket tack vare den duktiga klimatkorrespondenten Marie-Louise Kristola från Robertsfors som du kan höra i radioprogrammet Klotet i P1. Hon kan på ett populärt sätt redogöra för vetenskapliga fakta. Varför faller döda fåglar ner från himlen i Indien? Hon far dit och tar reda på det.

Gemenskap för överlevnad
Vi har alltså haft en rejäl vinter här i Umeå. Och vi kan inte klaga på våra hjältar i skidspåren, Jonna Sundling eller Sandra Näslund. Hur många timmar har vi ägnat framför teven i spridda gemenskaper och hejat fram dessa världsmästare?
Den säsongen är nu över men nu samlas vi kring slutspelet i hockeyn. Hur ska det gå för Björklöven? Jag vet att kulturen i Umeå samlar fler när det gäller besökssiffror men som koncentrat är Björklöven den största publikmagneten. Det är fulla ladan när de spelar – vi pratar om publiksiffror om 5000 per match. Jag är optimist och tror att vi spöar Djurgården, men vilka får vi möta sen? Modo eller Mora? Det är sånt vi pratat om vid ”elskåpen utanför Saedéns” på Rådhustorget. Hockey är primitivt och ett effektivt sätt att få ur sig både glädje och ilska. Domarens fel!
Vissa blir lika upprörda som landslagets förbundskapten Janne Andersson när han käftade mot ”experten” Bojan Djordjic om en skitsak efter vinsten mot Azerbajdzjan med 5-0. Jag tycker mycket av felet till det käftandet låg hos lättkränkte Bojan.

Erdogan är en pajas
Om det är något som har engagerat mig det senaste året är det krigshetsaren Putin och hans plötsliga angrepp mot Ukraina. Vi var nog inte riktigt beredda på det där på samma sätt som när vi demonstrerade mot USA:s invasion av Irak för 20 år sedan. Vi visste att det kriget skulle leda till kaos, och det var precis vad det blev.
Historien har även visat att vi haft rätt när vi demonstrerade mot USA:s krig i Vietnam. De gemenskaper som byggdes kring detta motstånd byggde även dessa på fakta. Håll moralen högt när sanningen skulle fram. Den ”arabiska våren” blev dock till stor del ett misslyckat demokratiprojekt där ”väst” fick fel och Putin spelade sina brickor rätt. Det får vi erkänna. Men hans spel därefter har gjort även en gammal pacifist som mig till Natokramare. Men inte till vilka uppoffringar som helst. Sverige måste få behålla sin självständiga röst i världspolitiken. Vi fjäskar och bugar för Turkiets ledare Erdogan, trots att de flesta av oss tycker att han är en pajas som dessutom är kompis med Putin. Herrar Kristersson och Billström är mjukisar, men det kanske vi får köpa diplomatins skull. Ja, ja. Ungefär så?

Ja du Nicklas. Topplocket flög hos Janne Andersson. När blev du själv lika rosenrasande och av vilken anledning?

BENNY KARLSSON

Läs mer