torsdag 8 juni
”It’s nothing personal, it’s strictly business”
Illustration: Maria Wall

”It’s nothing personal, it’s strictly business”

29 mars, 2023

Krönika. Personliga möten är litegrann meningen med livet, tror jag. Upplevelser som kan vara rätt alldagliga men ändå betyda mycket, om vi bara får känslan av att de var uppriktiga och ärliga. Det kan handla om att byta några ord med en främling på en busshållplats eller, som du Benny tipsar om den här veckan, ett personligt och anrikt fik att besöka.

Mycket kan man säga om platser som Mall of Scandinavia, men särskilt välkomnande känns de inte, hur många gånger man än välkomnas i praktiken av expediterna.
Det är någonting för storskaligt och mekaniskt över ritualerna, även om det såklart finns människor även i såna miljöer som förstått glädjen i att relatera till sina medmänniskor och kunder.
Sen finns det entreprenörer i små verksamheter som identifierar sitt företag, dygnet runt. Kanske är det vad Morgan gör så bra i Vilhelmina?
I Umeå skulle jag tipsa alla om att släntra in på DUÅ, och byta några ord med bröderna Lars och Per. Det är inte klokt egentligen med vilken omtanke och generositet som de tar emot sina kunder, och alla andra som besöker dem också för den delen. Du behöver verkligen inte hala fram plånboken för att få en dos av deras charm och kunskap. Så, vill du känna dig som en del av Umeå, ifall du inte redan gör det, eller kanske bor nån annanstans i Västerbotten eller Sverige, så är den här moderna lanthandeln ett utmärkt botemedel mot det utanförskapet.
Jag är också hemskt förtjust i konditorier, som ger flashbacks till barndomen med goda kanelbullar och priser som också påminner om svunna tider. Mina favoriter är Ullas Kondis på Västerslätt, Nybro Konditori på Tegs centrum såklart men även Lilla Bageriet i Lycksele, som alla är samma andas barn.
Ytterligare ett tips: Köp en munk på nåt av dessa ställen (donut för er yngre) och försök att äta hela utan att slicka er om läpparna. Den här utmaningen har alla möjligheter att bli ett viralt fenomen (en så kallad ”challenge” för er yngre) i paritet med den icebucket-utmaning som välte internet för typ tio år sen.
Ett annat tips jag vill ge om sevärdheter, framförallt till alla som förespråkar jämställdhet, är att faktiskt besöka ett evenemang där tjejer idrottar. Det skulle i praktiken betyda mycket mer för de här tjejerna än att folk frontar rätt åsikter på afterworken. Särskilt viktigt kanske just nu för att min ena dotter ska försöka baxa upp IBK Dalen i SSL igen, men även på grund av att jämställdheten verkligen är under attack idag. Det kanske ni har märkt, på sociala medier, hur alla typer av feminister och jämlikhetsaktivister förlöjligas med en frenesi och fantasi som faktiskt överraskar. Och om ni undrar vilka krafter som finansierar den här typen av opinionsbildning så tror jag mig kunna killgissa hyfsat korrekt om att det är konservativa krafter som ligger bakom – de som tjänar på att saker och ting förblir som de alltid varit.
Internet har tyvärr blivit ett effektivt verktyg för polarisering, som passiviserar oss i våra respektive hörn. Här ställs straighta emot HBTQ-personer, män mot kvinnor, riktiga män mot mesar och höger mot vänster. Men! Vi får bara inte tro att de här åsiktskampanjerna är på riktigt. De som vi ser i våra flöden får bra ersättning för att vara nyttiga idioter och ta de extrema positioner som de gör – och det här gäller alla från Lamotte till Jordan B Peterson. Det är 100 procent propaganda och i grunden helt opersonligt, enbart business och därmed själva motsatsen till det meningsfulla.
Sen finns det som tur är allt fler företag och företagare som förstår att affärer måste handla om relationer, och om att vara genuina och transparenta.
Som Lars och Per och Morgan.
Kanske är det vår räddning. Botemedlet till alla dåliga ledare och destruktiva sociala medier.
Försök komma ihåg det så fort ni ska köpa nånting; håll er till justa företag och organisationer.
Den makten vi har är lika viktig som rösträtten.

Benny: inflation, bankkriser, klimathot, krig och politik. Det är mycket som engagerar, så var lägger du ditt engagemang?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer