torsdag 8 juni
Spel: Fernbus Simulator

Spel: Fernbus Simulator

8 mars, 2023

Artikel. I Fernbus Simulator ger man sig ut på europeiska landsvägar som busschaufför. Bil & Bostad har spelat en bussimulator som är ny på konsol.

De busscentrerade spel vi bjudits på de senaste åren har bjudit på oväntat stort underhållningsvärde – från tokiga ”buss möter Masken”-varianten Snakeybus till Bus Simulator-serien där man hanterar bussar främst i stadstrafik. Fernbus Simulator är ännu en bussimulator och fokus här är långresor i central- och västeuropa. Spelet innehåller mer än hundra städer och 5000 mil vägsträckor från Tyskland, Frankrike, Benelux, med mera.
Business-delen, företagsskötandet, som återfinns i somliga liknande simulatorer finns det inte mycket av här, utan i Fernbus Simulator är det bussarna och resorna som är i fokus. Man väljer om man vill ha enklare eller mer realistiska kontroller, man väljer mellan karriärläge eller att köra fritt, och sedan bär det ut på vägarna.
Och busskörningen går inte att anmärka på – körkänslan och upplevelsen av att köra buss i Europa är bra. Vad gäller grafiken förekommer en del ”pop-in” (objekt som ploppar upp i bild från ingenstans), men överlag är den bra med en del fina miljöer och vädereffekter, och inte minst fordonen ser bra ut.
Jag upplevde krångel med en rutt som inte dök upp på kartan vilket gjorde det svårt att klara just den sträckan, och menyer och instruktioner hade kunnat vara tydligare. Vissa tekniska problem finns alltså, men i stort inte pjåkigt alls.

PETER ÖBERG

Läs mer