tisdag 7 februari
Tre trender 2023
Foto: Vedum

Tre trender 2023

25 januari, 2023

Artikel. Hur inreder vi hemmen 2023? Bil & Bostad kollar in årets trender där lugn och harmoni är ord som återkommer bland flertalet trendspanare och inredningsföretag, och där japanditrenden – när Japan möter Skandinavien – växer sig allt starkare.

Hållbarhet och harmoni

Trivsel och harmoni tillsammans med långsiktigt tänkande – snarare än kortsiktiga och kortlivade lösningar – präglar årets inredning. Hållbara och naturliga material – som trä och sten – bäddar för såväl tidlöshet som en lugn och okonstlad känsla. Material eller färger som återkommer i bostadens olika rum skapar en röd tråd och ger en enhetskänsla i hemmet.

Japandi

Japandi är när japansk, minimalistisk estetik möter funktionell skandinavisk design. Trenden har främst setts inom badrum och kakel och men syns nu på fler platser i hemmen. Här finns inga överdrivna, storslagna element som tar plats och kräver uppmärksamhet, utan målet är att genom lugn och harmoni ge utrymme för sinnlighet och kreativitet.

Färgerna i fokus

Ordet harmoni präglar även färgerna för året. Det får gärna finnas färg i hemmen, men grunden är lugna, jordnära och neutrala toner samt naturliga material som trä. Rosa är en färg som ses hos flera designers och butiker, men inte någon gäll variant utan i lugnare toner. Accentfärger – kraftigare grönt, blått, rött eller rostrött – bryter av och skapar kontraster.

Läs mer