tisdag 7 februari
Bilar från A till Ö: Draken blev bevingat bilnamn

Bilar från A till Ö: Draken blev bevingat bilnamn

25 januari, 2023

Artikel. När bilar får namn från djurriket är det ofta från snabba eller skräckinjagande arter. Ett djur som är både flygande och farligt – och dessutom eldsprutande – måste alltså vara särskilt lämpligt som namnförebild.

Det står förstås biltillverkare fritt att hitta på egna sagoväsen på löpande band. Men marknadsföringen blir besvärlig om man först måste förklara för folk vad en Xöürgel är. Mycket enklare är då att använda fantasiskapelser som förekommer i flera olika folks föreställningsvärld. För att vara djur som inte finns är drakar påfallande lika i olika kulturer. De heter till och med nästan likadant, åtminstone i ett antal germanska, romanska och slaviska språk: Drache (tyska), dragon (engelska och franska), dragón (spanska), drakon (bulgariska och ryska), drak (tjeckiska). (Alla dessa ord kommer från grekiskans drakon (ibland via latinets draco).)
En nackdel med att välja draken som donator av namn är väl att man inte kan räkna med att få vara ensam om sitt bilmärke eller sin modellbeteckning – särskilt inte om man väljer den engelska varianten av odjursordet. Flera amerikanska bilar har hetat Dragon. Från 1906 till 1908 fanns det i Detroit (senare Philadelphia) ett bilmärke med detta namn. En annan Dragon tillverkades från 1920 till 1921 i Chicago. Dessutom anger några källor att ett bilmärke med samma namn skulle ha producerats under samma tidsperiod och i samma stad – men av ett annat företag.

Sanden blev till guld
Bilmärket Kaiser tillverkade 1951 en modellversion vars lack beskrevs som Arena Yellow (”arenagul”). Det var förresten inte bara Kaiser som kallade karosskulören så. Även ett annat amerikanskt märke, Jeep, använde på 50-talet detta som benämning på billacknyans. På svenska skulle färgtonen kanske kunna kallas smutsgul (men en sådan benämning skulle förstås aldrig användas i en bilbroschyr). De båda biltillverkarnas användande av arena liknade de gamla romarnas. Latinets arena betyder ”sand” och avsåg ursprungligen det material som ströddes på skådeplatser där blodsutgjutelse kunde förväntas (till exempel i samband med gladiatorspel). Ordet kom sedan att användas om de amfiteatrar som omgav sanden och senare om andra anläggningar avsedda för publik – till och med ishallar, som ju visserligen ibland blir blodbestänkta men som sällan sandas.
Kaiserns sandgula utsida kombinerades med ett mörkt inre. Bilens insida var nämligen klädd i ett svart vinylmaterial som biltillverkaren benämnde Dragon Skin (”drakskinn”). Mönstret imiterade alligatorskinn, men Kaiser kanske resonerade som så att om man ändå inte får påstå att det är alligator så kan man ju lika gärna ge fantasin fritt spelrum och låtsas att klädseln kommer från drakar. ”Skinnet” var som sagt svart, men på grund av bilens gula yttre kom modellversionen att kallas Golden Dragon (”gyllene drake”). Senare samma år kom också modellversionerna Silver Dragon, Emerald Dragon (”smaragddraken”) och den sällsynta Jade Dragon. Dragon-delen av modellversionsnamnen uppskattades tydligen av bilköparna (eller åtminstone av märkets marknadsförare) och 1953 började Kaiser använda Dragon som modellnamn.

Djur med drakdelar
Dragon har också ingått som del av namn på flera bilar. I Storbritannien fanns det på 1980- respektive 1990-talen två eller tre små sportbilsmärken som hette Dragonfly (ett engelskt ord som betyder ”trollslända”). Brittisk var också 90-talsbilen Dragonsnake. Denna byggsatsbil formgavs för att imitera sportbilen Shelby Cobra. Även Shelby Cobra hade dessförinnan byggts i några exemplar som kallades Dragonsnake. Cobra betyder ”glasögonorm” och dragonsnake är den engelska benämningen på en orm som finns i Sydostasien och som med sina utstående ryggsköldar anses likna en drake.
Det har dessutom funnits två amerikanska bilmärken som har hetat Drake: en som byggdes i Chicago 1904 och en som tillverkades i Knoxville i Tennessee från 1921 till 1922. Till skillnad från de tidigare nämnda bilmärkena fick dessa märken inte sina namn för att deras upphovspersoner tyckte att drakar, trollsländor eller ”drakormar” var spännande djur. Drake-bilarna fick helt enkelt sina namn för att personer som hette Drake i efternamn var med och grundade bilmärkena. Däremot fick nog dessa båda bilbyggares förfäder sina namn för att någon för länge sedan ansåg att drakar var coola. Efternamnet kommer nämligen från ett fornengelskt ord som betyder ”drake”.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer