tisdag 7 februari
Tror vi överlever det här med?
Illustration: Maria Wall

Tror vi överlever det här med?

11 januari, 2023

Krönika. Han var då drastisk den unge Nicklas som antyder att Astrid Lindgrens Nangijala skymtar i fjärran.

Ja alla ska vi kolavippen så småningom men först ska vi leva färdigt och ha koll på läget. Ungefär som min gode vän Bert-Åke Varg. När han låg inne på sjukhus för dialys passade han på att skicka lustiga meddelanden till mig på Facebook. Vi är ju båda hörneforsare och tre dagar innan nyårsafton fick jag hans sista glada tillrop. Han blev 90 år innan han somnade in i smoking och lackskor på väg till en fest på Grand Hotel. En värdig sorti för en hedersman som levt färdigt in i det sista. Nu har du himmelskt ledigskift Bert-Åke. Sov gott!

Inflation i oro?
Generationen som är lite äldre än mig har varit med om ransonering och krig. Jag är säker på att några av mina läsare kom som krigsbarn från Finland. Fler har fått en fristad i trygga Sverige och kommit från diktaturens Chile, krigen i Balkan, Iran, Irak, Syrien, Somalia och nu Ukraina. De flesta har hittat en plats att vara på, de har jobb och bidrar till folkhemmets bästa. Även de delar normalsvenskens oro för dagens inflation, höga räntor, elprishöjningar, kommande lågkonjunktur, gängbråk, ja gud vet allt man kan oroa sig för. Att bli utvisad? Ända upp i regeringen finns partier som driver oron som politisk agenda. Vi har för många invandrare! Jag säger, de behövs allesamman. Om vi ska behålla välfärden här i landet.

Rånarna ringer upp dig
De gängkriminella ger sig i huvudsak på varandra. De pangar med puffror för att roffa åt sig knarkmarknader och ihoprafsat guld de samlat på sig i sina gömmor. Killen som blev skjuten i Rinkeby för några veckor sedan hade en miljon i guld hemma och några hundratusen i kontanter. Han sa i någon intervju att ”de äter varandra”. Förra året sköts 63 ungdomar till döds. Det sitter några tusen gangsters i finkan. Ja de har gjort sina livsval. Skyll er själva!
Värre är det med de organiserade gäng som ringer upp och rånar äldre människor som ofta är godtrogna. Bankerna går inte att råna längre men nu när banken finns i mobiltelefonerna hos de äldre som kan luras har det blivit enklare. ”Vi ska hjälpa dig att ställa allt till rätta om du bara ger mig din kod och ditt Bank-ID.” När det ringer en smilfink och säger så: LÄGG PÅ!

Tror vi överlever
Bästa rådet jag kan ge till alla er som oroar er för ekonomin är att det inte var så särskilt länge sedan vi hade högre inflation än idag. Fram till 90-talet bodde jag i villa på Sofiehem till en ränta på 14-15 procent. Ja högre än så, under en period. Det gick det med, med vissa uppoffringar.
Oljekris har jag också överlevt. Vi tog ner vartannat lysrör i taket på fabriken i Hörnefors för att spara el samtidigt som de stora pappersmaskinerna gick som vanligt. Totalt vansinne, men människan är inte särskilt logisk när det kommer till kris.
Ska vi få nån elprisersättning? Nja inte här i Norrland verkar det som. Dagens regeringspartier skyller i vanlig ordning på förra regeringen i stället för att ta tag i dagens situation. Det är som vanligt alltså när de ska göra politik. Jag sätter det på underhållningskontot.

Ja du Nicklas. Jag vägrar oroa mig. För det mesta faktiskt. Men vad är det som roar dig?

BENNY KARLSSON

Läs mer