tisdag 7 februari
Här byggs ”Sveriges vackraste laddstation”
Bild: Tanken Arkitektur

Här byggs ”Sveriges vackraste laddstation”

11 januari, 2023

Artikel. Elbilarna är fler än någonsin i Sverige men mängden laddstationer har inte hängt med, inte minst utanför storstadsområdena. Sakta men säkert håller detta på att ändras, och i Västerbotten är ett av projekten en ny laddstation i Storuman, en station som ska stå klar sommaren 2023 och vara ”Sveriges vackraste”.

33 procent – så stor andel av alla nyregistrerade personbilar i Sverige 2022 var elbilar, medan andelen laddhybrider uppgick till 23,1 procent. Detta innebär att av fjolårets 288 003 nya personbilar var 56,1 procent laddbara – en kraftig ökning från 2021 års 45 procent – och att majoriteten av de nya bilarna nu för första gången är laddbara. Det säger sig självt att med så många laddbara bilar på vägarna ökar också behovet av publika laddstationer, men där har många områden i Sverige, inte minst de utanför storstadsregionerna, halkat efter. Flera aktörer har planer på nya laddstationer runtom i landet, men en som sticker ut är Storuman Energi vars första station kommer stå klar under sommaren 2023.

”Enormt behov”
Behovet av elbilsladdare i Stor-uman med omnejd är enormt, menar energiföretaget, men de nöjer sig inte med vilken laddstation som helst, utan den ska bli ”Sveriges vackraste”.
– Om vi ska bygga ny infrastruktur för att ställa om till en grönare fordonsflotta, varför bygga laddare som ser ut som bensinpumpar? Jag har aldrig hört någon säga att en bensinpump är vacker och att den tillför något positivt rent estetiskt till miljön den står i. Detta är speciellt viktigt att tänka på när elbilsladdare byggs på långt fler ställen än bara på bensinmackar, säger Måns Borgström, vd Storuman Energi, till Bil & Bostad.
Stationen kommer att byggas av koncerndotterbolaget LadOpp som redan är etablerat i nordnorge medan ett dotterbolag till Storuman Energi kommer att ansvara för de svenska laddarna. Bakom designen ligger norska arkitektkontoret Tanken Arkitektur och utgångspunkten är ett koncept som företaget redan brukat på vattenkraftverk.
– Hela konceptet bygger på att förstärka miljön där vi bygger istället för att förstöra den, säger Måns Borgström.

Del i större satsning
Laddstationen – med laddkapacitet på 180 kW och plats för åtta fordon – kommer ligga centralt i Storuman längs Blå vägen. Storumans kommun är positiva till projektet och stationen ingår i en satsning för att göra centrum och torget vackrare, öka tillgängligheten samt förbättra trafiksäkerheten.
– Ett av kommunens mål är att torget och parken ska bli mer attraktivt för lek och som mötesplats för såväl storumanbor som besökare. Genom att etablera laddstationen kommer det att underlätta för mer hållbara transporter samtidigt som fler besökare får anledning att stanna och besöka vår vackra kommun, säger Tomas Mörtsell, kommunalråd Storumans kommun, i ett pressmeddelande.

PETER ÖBERG

Läs mer