tisdag 7 februari
När science fiction är historia – inte historier
Illustration: Maria Wall

När science fiction är historia – inte historier

4 januari, 2023

Krönika. De nummer som namnger åren vi lever blir alltmer absurda, eller hur? Det är inte ens en känsla längre, utan mer en objektiv beskrivning av hur själva tiden blivit tokig.

Hör här bara:
Det är snart 40 år sen romanen 1984 blev dåtid istället för framtid, George Orwells dystopi om en värld som helt domineras av ett enda stort företag som håller sin befolkning, tillika medarbetare, i ett mycket kort koppel. Mr Orwell skrev boken 1948 och tog såklart i från tårna för att göra ett rejält litterärt hopp in i framtiden.
I slutscenen ritar den tidigare upproriske huvudpersonen förstrött i dammet på ett cafébord – och skriver utan att reflektera; ”1+1=3”. Det är resultatet av den hjärntvätt som han utsatts för i rum 101, och beviset för att han resignerat inför auktoriteten och numera blint förlitar sig på den information som Big Brother levererat.
Att vanliga hederliga människor skulle kunna bli så vilseledda, att man inte längre kan addera ett plus ett, det trodde väl ingen egentligen. Förrän sociala medier gjorde entré och vi alla kunde välja vilken sanning vi gillar bäst, och helt ignorera vedertagna fakta.
Det är många idag som summerar på märkliga sätt när de vägrar vaccin, tror att val är stulna eller att jorden INTE är rund.
Jag tänkte faktiskt på det när jag lyssnade till Mark Sargent för nåt år sen, ordförande för den Flat-Earth-Society som faktiskt existerar. Där satt en i alla fall normalbegåvad person och menade på fullaste allvar att det är minst lika troligt att jorden är platt.
Nästa stora dystopi då, a A Clockwork Orange, är också historia idag, utspelar sig 1995 nämligen – när Alex och hans polare knarkar på nån typ av mjölk och slår ihjäl tiden med ultravåld och Beethoven. Två år senare har Snake Plissken fullt upp med att rädda den amerikanska presidenten, som tagits som gisslan i USA:s största fängelse, Manhattan. Man har helt enkelt isolerat ön och låtit de värsta busarna klara sig själva därinne. ”Flykten från New York” som ni märker, är inte heller nån vidare ljus framtidsskildring.
Och det temat går igen. Antingen gillar både tittare och regissörer rysliga filmer bättre, eller så är det bara svårt att göra intressant film om när allting går precis som planerat.
Att saker skiter sig både i framtiden och på film – och särskilt i kombination med varandra – det kan vi vara säkra på. På lite olika sätt.
År 2001 utspelar sig mycket riktigt 2001 och här är datorn den stora boven. Det kan också vara så att HAL2000 inte är ensamt ansvarig, precis som det är 2022 med VAR-teknologin – de har bara fått riktigt dåliga instruktioner från oss människor.
I Robocop, 2015, återkommer det temat, att vi måste passa oss för robotarna, men i Blade Runner (2019) så är det ironiskt nog tvärtom – då är det robotarna som måste passa sig för oss människor.
2028 går ett virus hårt åt människorna i ”12 apornas armé” vilket i verkligheten visade sig vara åtta år för sent, med tanke på hur hårt coronan slog mot oss redan 2020.
Charlton Heston-klassikern Soylent Green, när giriga företag låter oss människor äta upp varandra ovetandes, är faktiskt det år som vi lämnar precis nu, 2022.
Pust och stånk, tänk all denna framtid som vi har tagit oss igenom, vi som är kvar i jordelivet. Själv hade jag som barn svårt att tro att jag skulle få uppleva ett telefonsamtal med bild – men de dök ju upp, om än väldigt hackigt och grynigt, redan i början av 2000-talet. Det gick med andra ord fortare än beräknat, vilket ofta är fallet med teknik – men inte alltid.
Massor av utveckling går snabbare, men en del låter vänta på sig, längre än vi trott.
Exempel på sånt som gått snabbare än förväntat; självkörande bilar, sociala medier, drönare, akrobatiska robotar, ansiktsigenkänning, personlig reklam, genterapi, syntetisk media till exempel deep-fake.
Exempel på sånt vi väntat längre på: flygande bilar, allt med nano som prefix, onda robotar, kryoteknik.
Vad ser vi mest fram emot nu? En lösning av cancergåtan kanske, och en härlig vårvinter kanske?

Benny: Ta lite tid och fundera på sånt du skulle vilja hinna se förverkligas, innan du drar till Nangijala. Tio grejer?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer