tisdag 7 februari
Hörde jag … ett gott nytt år!
Illustration: Maria Wall

Hörde jag … ett gott nytt år!

28 december, 2022

Krönika. Krönikörerna gör bokslut för 2022 och det ska nog till en kreativ revisor för att hitta glädjeämnen där. En nyss genomliden pandemi har avlösts av en hotfullt krig i närheten, rusande inflation, krishöjda elpriser, bensinpriser och räntor, svikna vallöften, klimathot och annan styggelse vi aldrig kunnat förutse när året inleddes. Jag menar ... eller hur!

Men låt oss inte deppa ihop. Det kan ju bara bli bättre?

Att undvara eller icke undvara
Nicklas undrar inledningsvis om jag har dragit in på utgifter med tanke på att det mesta har blivit dyrare. Prenumerationer till exempel. Ja lokaltidningen har jag givetvis kvar eftersom det är min främsta källa till vad som hänt på trakten. Och så gillar jag prasslet och doften av trycksvärta. Däremot har jag sagt upp prenumerationen på lotten från Postkodlotteriet. Inte bara för att dra in en utgift. Det har att göra med den tröttsamma reklamen på TV 6 som avbrutit skidåkningen. Och lulebon som på bred dialekt tjatat: ”Tur att grannarna också vann pängar så man törs gå ut ...” Skidåkning ska visas i SVT. Reklamfritt!
Men det är klart jag är varsam med utgifterna. Jag slösar med sparsamhet, brukar jag säga. Det slipper dock Ebba Busch som enligt elaka Magda tjänar 250 extra falukorvar på den egna skattesänkningen. Att de aldrig kan sluta träta med varandra!

Vad vi önskar inför nya året
Bästa avslutet på året fick nog Andreas Sundgren och hans vänner på vårt lokala äppelmusteri, Brännlands Cider. Deras iscider med smak av frusna äpplen hälldes upp till desserten på självaste Nobelbanketten. Vi hoppas på en bra skörd även nästa år. Putäll på er!
Jag har som vanligt även hört med mina vänner på Facebook om vad de önskar sig inför det nya året; Åsa Björk vill ha fred i Ukraina samt att herr Putin drar sig tillbaka i en mörk jordkällare. Att Jonna Sundling tar VM-guld på skidor och att Björklöven tar sig upp till SHL. Dick Selberg vill se Umebskt gå till semifinal för då vet man aldrig vad som kan hända. Michael Nordvall ser fram emot ett VM-guld i handboll och där tror jag även grannen Charlie håller med. Motorgänget ser fram emot ännu mera Wheels i sommar. Och rally! Ja allt som brummar och doftar bensin.

Smid plogar av vapnen!
En av våra käraste trubadurer, Evert Taube, skaldade i sången ”Här är den sköna sommar” att det är krig och politik som har fördärvat vår jord. Med tanke på världsläget får vi hålla med. Putins erövringskrig maler sönder grannlandet Ukraina med befolkning, samtidigt som den gynnar hela världens vapenindustri och hetsar fram en upprustning av sällan skådat slag. Nej smid plogar av vapnen. Eller spadar! De kan behövas för att gräva igen alla krondiken som Sara Lidman grävde upp i sina romaner nu när våtmarkerna ska återställas för klimatets skull. Ja även bävrar behövs för att återskapa myrlandskapen. Leve tjärnkraften! Med tusenbröder, grodyngel och kväk. Med kabbeleka där du kan få syn på den mycket sällsynta skrattabbarn, en pigg liten vattenödla som funnits där sedan istiden. Även den tillönskas ett tjillevippens kvack-skratt-gott-nytt-år!

Ja du Nicklas. År 2023. Ett oskrivet ark papper. Du får börja nya året med fritt valt ämne.

BENNY KARLSSON

Läs mer