tisdag 7 februari
”En buffert är den bästa huvudkudden”
Foto: Viaplay

”En buffert är den bästa huvudkudden”

28 december, 2022

Artikel. Hon är van vid tuffa tag, både från tiden som professionell thaiboxare och gladiator och från rollen som ekonomisk uppstyrare i Lyxfällan, men själv beskriver hon sig som stark, snäll och smart. Bil & Bostad har pratat med Magdalena Kowalczyk som delar med sig av sina bästa ekonomiska tips inför 2023.

2022 var ett tufft år för många ekonomiskt sett. Vad tror du om 2023, och har du några generella tips eller råd kring hur man ska tänka gällande sin ekonomi under mer osäkra tider?
– Jag tror att det här blir första gången som dagens unga och unga vuxna upplever så kallade tuffare tider. Efter att ha känt att vi har råd med i princip allt vi känner för är det nu dags för många att faktiskt bita i det sura äpplet och börja prioritera. Missförstå mig inte, i Sverige har vi det överlag fruktansvärt bra jämfört med väldigt många andra ställen på jordklotet. Men vi kommer kanske inte längre ha råd med både semestrar, nya kläder, teknik och ett flott boende.
Vad skulle du säga är viktigast för att undvika ekonomiska bekymmer?
– Det säkraste sättet att undvika problem är att bara konsumera för medel man faktiskt har på kontot och inte köpa på avbetalning. De ganska plötsliga och kraftiga el- och drivmedelshöjningarna har också visat oss vikten av att ha extra pengar undanstoppade för nödsituationen. En buffert är verkligen den bästa huvudkudden.
Vad skulle du säga är det vanligaste misstaget folk gör gällande sin ekonomi – i Lyxfällan eller folk i allmänhet?
– Det allra vanligaste misstaget är att gå på hypen-som-blivit-normaliserad, det vill säga att köpa nu och betala sen. I de allra flesta fall blir avbetalningsköp på ett eller annat sätt dyrare än vad som avsågs och om eller när man halkar efter med betalningar står det på tok för många låneinstitut redo att stjälpa ytterligare med sina ockerräntor. Det kan gå väldigt snabbt utför om man inte är vaksam. Det klokaste man kan göra är att hålla sig långt borta från kredit- och konsumtionslånemarknaden.
Hur tänker du kring att investera i till exempel billigare uppvärmning eller solceller till huset för att minska boendekostnaderna, eller är det kanske bättre att vänta med att öppna plånboken?
– Det beror förstås på hur man är lagd. Jag som är försiktig generellt sett skulle välja att strypa inköp tills inflation och räntor stabiliserat sig. Att investera i att förädla fasta tillgångar nu känns i modigaste laget faktiskt ...
Förutom att hjälpa folk i Lyxfällan är du också tidigare VM-guldmedaljör i thaiboxning och har varit gladiator i tv-programmet Gladiatorerna. Finns det någon gemensam nämnare kring idrott och ekonomi eller någon personlig egenskap hos dig som har hjälpt dig?
– Jag skulle säga att den gemensamma nämnaren är eget ansvar. På samma sätt som det var mitt jobb att vara tillräckligt stark, smart och konditionsstark för att leverera i ringen eller på gladiatorarenan är det upp till mig och ingen annan att vara den bästa och mest närvarande coachen och medmänniskan som det bara går. Och på att hålla reda på de pengar jag tjänar. Saker och ting kommer inte bara till en på silverfat. Man måste anstränga sig också. Men när man gör det, då händer det ofta bra grejer!
Till sist: vad ser du fram emot under 2023? Och vad händer på Lyxfällan-fronten?
– Jag ser, som alltid, fram emot våren och sommaren som jag tänker tillbringa stora delar av i sydeuropa drickandes mycket gott vin och slipandes på mina begynnande tennis-skills. Sen har jag all avsikt att folkbilda så mycket jag kan så att några färre förhoppningsvis drabbas av de usla skuldsituationer jag så ofta får se. Och ja, vi fortsätter att spela in Lyxfällan. Behovet av vår hjälp ser tyvärr inte ut att mattas av.

PETER ÖBERG

Läs mer