tisdag 7 februari
Trendig bildesign

Trendig bildesign

21 december, 2022

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka handlar det om aerodynamik och eleganta linjer.

Slankt och elegant
Det är mycket suvar nuförtiden i bilvärlden, så låt oss inte glömma att det finns andra karossformer. En trend är förhållandevis långa och låga bilar med mjuka, eleganta former – en sorts moderna lyxlimpor om man så vill. Exempel på såväl konceptbilar som bilar i produktion finner man bland annat hos Audi (A6 e-tron och Grandsphere Concept) och Hyundai (Ioniq 6) samt några amerikanska bilmärken.

Låt luften flöda
Andra generationens moderna Ford GT (den som kom 2017) har en iögonfallande kaross där luften flödar mellan kupén och de delvis åtskilda bakre hjulhusen. På McLaren Senna från 2019 leds luft genom skärm och hjulhus fram. Nya konceptbilen Dodge Charger Daytona SRT har en spoiler fram på bilen. Det här är tre exempel på nytänkande aerodynamiska lösningar där luftflödet styrs inte bara runt utan också genom karossen.

Läs mer