tisdag 7 februari
Årets julklapp 2022 är förändring!
Illustration: Maria Wall

Årets julklapp 2022 är förändring!

21 december, 2022

Krönika. Det pratas mycket om förändring i olika sammanhang. Att den är nödvändig är de flesta överens om, liksom att den bör vara en del av allas kärnverksamhet.

Mitt favoritcitat på ämnet, som jag redan använt flera gånger i den här spalten, är följande:
”Det du vill bevara, måste du förändra.”
Det finns en melankoli i det konstaterandet som jag verkligen dras till.
Sen brukar det också påpekas hur svårt det är att få till förändring, särskilt på lång sikt, och när det fenomenet kommer på tal brukar jag dra till med följande intellektuella tankenöt. Tyvärr är den mycket bättre på engelska, vilket gör att jag väljer den varianten, men ber såklart om ursäkt till alla bakåtsträvare som tycker att det minsann finns adekvata svenska ord som är minst lika bra:
”People don’t resist change. People resist being changed.”
Med andra ord så är vi människor främst tveksamma till den förändring som åläggs oss, utan att vi fått vara delaktiga i processen.
Det här sista, samsyn, kommer jag dock inte att bry mig om nu när jag ska dela ut klappar till lokala profiler. Demokrati råder inte när det gäller julklappar, de är undantagna, utan det gäller för mottagarna att se glada ut ändå, oavsett vad som väntar i paketet. Demokrati blir ändå temat, eftersom jag siktar in mig på några av våra lokala politiker.
Det här är kanske inte vad de önskade sig, men det är precis vad de behöver – förändring.

Hans Lindberg, kommunalråd 1: Medlemsskap i kampsportklubb
Det spelar ingen roll vilken disciplin du väljer, Hans, bara du tar tag i det här nu. Vi, dina medborgare, förtjänar det. Och jag tror att även du känner att du behöver tuffa till din aura. Det är ju ett väldigt överbeskyddat jobb att vara sosse-höjdare i Umeå, vilket med tiden kan göra er lite väl tama. Råd bot på det genom att dyka upp på fullmäktige med en blåtira då och då, och kom ihåg att bibehålla mystiken när folk frågar. Du vet första regeln: man snackar inte om slagsmålsklubben.

Anders Ågren, kommunalråd 2: Rumspringa
Umeås mesta oppositionsråd är i skriande behov av en medelålders rumspringa. Du behöver åka ut i världen, Anders, och försöka ta reda på vem du är idag, utan din blå GANT-kostym, alla dina superviktiga möten och din kära politikerroll. Kibbutz eller St Antons äldste ski-bum? Spelar ingen roll, bara du kastar dig ut i det okända.
Om du kommer tillbaka är du vår för alltid, om du inte gör det så var det aldrig meningen.

Janet Ågren, kommunalråd 3: En varumärkesplattform
Janet är ju vårt tredje och senaste kommunalråd i Umeå, och ur ett jämställdhetsperspektiv blir det min plikt att vara tyken mot henne också, avlönad som hon är av oss alla och med en tydlig maktposition, men jag känner inte till någonting alls om henne inser jag, vilket gör det omöjligt att skoja. Därför blir det den förändring du får Janet: En tydligare profil snickrad av spin-doctors och andra coacher. Men, se det från den ljusa sidan, du behöver inte bry dig om din frisyr längre – det gör fokusgruppen.

Edward Riedl, riksdagsman:
Rakhyvel
Du skulle kunna ha en mycket mysigare framtoning, Edward, utan det där skarpa skägget som vässar käklinjen ytterligare. Du påminner faktiskt mycket om Bondskurken Hugo Drax från Moonraker, vilket inte bör vara rätt målbild. Och nuförtiden känns det faktiskt mest som att du behåller det där skägget på ren pin kiv. Du kan väl testa nåt annat i alla fall?!

Rickard Carstedt, regionråd: Ny mejl
Att Rickard har richard-stavning i sin officiella mejl på Region Västerbotten är ju både kontraproduktivt och konstigt. Pluspoäng för den prestigelösa attityden, men minus på alfahanne-skalan. Hade Djingis verkligen accepterat djingis.kon@mongoliet.com?

Pontus Andersson, riksdagsledamot: Månadskort SJ
Denne Pontus representerar Västerbotten i riksdagen, trots att han aldrig varit här, och planerar dessutom att bo kvar där i SD-land, i Skåne. Pontus ser såklart inga problem med det upplägget. För honom. Pontus ser däremot väldigt lillgammal ut fortfarande, som 30-åring, vilket gör att han nog kan resa som student, och det är ju bra – så länge vi inte är säkra på leveransen kan vi väl försöka hålla nere utgifterna?

Benny: Prenumerationer på tidningar går ner, men de är samtidigt vanligare än någonsin. Vad prenumererar du på – strömningstjänster, ljudböcker, glasögon, dammsugarpåsar eller tandvård? Berätta.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer