tisdag 7 februari
Tidig rocket-science och andra uppfinningar
Illustration: Maria Wall

Tidig rocket-science och andra uppfinningar

14 december, 2022

Krönika. Förra veckan var nobelveckan där tre års pristagare, på grund av pandemin, blev inbjudna till Sverige för lärda samtal och festligheter.

För detta tackar vi den italienske kemisten Ascanio Sobrero som mellan åren 1846 och 1847 uppfann nitroglycerinet. Med denna explosiva ester lyckades Alfred Nobel år 1860 utveckla dynamiten som var mer riskfri att hantera. Dynamitgubbar som blev en kommersiell succé och som ännu idag bidrar till samhällsnyttan.

Vi som har upplevt allt
Precis som de flesta av mina läsare tillhör jag generationen som upplevt ”allt”. Från vevgrammofon till streamad Spotify. Vi drar på mun åt dagens 20-åringar som undrar varför skrivmaskiner säger ”pling”. Eller säger: Kolla, det kommer ut papper när man skriver – utan att man måste skicka dokumentet till en skrivare. Praktiskt! En fast telefon på ett bord i hallen? Med en snurrskiva där man slår numret? Som funkar utan wi-fi? Ja det fanns en tid när även det var modernt. Kobratelefon!
Ungdomen streamar filmer från 80-talet på Netflix där deckaren kommer hem från slitet på streetan och kollar om han fått några meddelanden på telefonsvararen. Dessa tidsmarkörer känns exotiska idag. Eller telefonhytten vid en regnig gata där någon saknar mynt för att ringa. Vad är mynt!? Jo det är något du lägger på plattan under kastrullen så inte mannagrynsgröten bränns vid. Vad är en spargris för nåt och vad ska man stoppa ner i den där springan?

Barnen upptäcker världen
Vi har internet idag och smarta telefoner där du kan finna världens alla kunskaper. Mina barnbarn Phil och Zach hälsade på förra sommarn. De bor i Kuala Lumpur i Malaysia, talar engelska, lär sig mandarin i skolan och är mästare på att använda sina smarta telefoner. Zach som då var åtta år ville veta var i Umeå man kunde köpa den billigaste eldrivna sparkcykeln. Ingen aning sa jag. Det tog två minuter för honom att lista ut vilken butik ”grandpa” kunde bege sig till för att köpa en sådan. ”Look, we could go with the local bus there. Because you don’t have Uber here, right?” Storstadsfasoner!
Phil och Zach är globala kids i en föränderlig värld. När de blir vuxna finns det säkert kvantdatorer som de kan lära mig hur de fungerar. Med kvantfysiken kan du vara både här och där samtidigt. Praktiskt!
Flygresorna till Malaysia börjar bli påfrestande långa.

Vi var tidiga oppfinnarjockar
Hur teknisk jag var i samma ålder som mina barnbarn? Vi byggde flygplan av balsaträ som drevs av gummisnodd och propeller. Vi byggde lådbilar av slaktade barnvagnar som vi körde med utför Kirunas branta backar. Vi skrapade fosfor från tändstickor och smulade sönder tomtebloss som vi fyllde i kryddburkar av plåt. Dessa blev ”raketer” eller sputnikar. Man kan säga att vi ägnade oss åt rocket-science långt innan man byggde rymdstationen Esrange.
Vi lärde oss att förstoringsglas även kunde vara brännglas. Solstrålar går samman i en brännpunkt där det snart började ryka och det uppstod eld. Vi lärde oss principen för telefoni. Med två konservburkar och en spänd björntråd kunde vi prata med varandra genom fönstret, grannpojken Örjan och jag i hyreshuset i Kramfors. Vår källa till kunskap och inspiration fanns i Gröngölingsboken och Kalle Anka. Barna har ”skärmtid” idag. Vi lärde oss allt i serietidningar.

Ja du Nicklas. Om du ljuger och pekar till Gud på att du talar sant – men ljuger – blir du straffad. Typ överkörd av en lastbil. Fanns fenomenet även i din barndom?

BENNY KARLSSON

Läs mer