tisdag 7 februari
Spel: Castle Renovator

Spel: Castle Renovator

7 december, 2022

Artikel. Varför renovera vanliga hus när man kan renovera slott? Ja, det undersöker vi i Castle Renovator.

Det finns en stor mängd husbyggar-, husrenoverings- och husdesignsimulatorer ute på marknaden, och uppenbarligen ett intresse hos folk för denna typ av spel. De flesta av dessa spel utspelar sig i nutid med moderna villor och bostäder, så här skiljer sig genrens nyaste tillskott från mängden – Castle Renovator utspelar sig kring år 1600 och handlar om slott.
Dock tar det tid innan slotten ger sig tillkänna. Man inleder spelet som en markägare och hantverkare som tar på sig uppdrag som att rensa, städa och reparera grejer hos andra, och parallellt med detta bygger man på sin egen markplätt. Inledningsvis är spelet väldigt linjärt, styrt och slottsbefriat, men ju mer man spelar desto mer kan man bygga, och senare i spelet finns ganska goda möjligheter för den som vill bygga och designa hus och även slott.
Bortser man från de historiska miljöerna är Castle Renovator ganska likt andra förstapersonsbygg- och fixatitlar. Kontroller och menyer är okej – de kunde ha varit smidigare men det är inte svårt att bygga och placera ut grejer. Däremot är grafiken inget att hänga i julgranen. Jag är ingen grafiknörd, men här hade bättre och charmigare grafik och design helt klart höjt värdet ett snäpp. Ett sandlådeläge för de som vill bygga och fixa fint ohämmat hade också varit välkommet. Som det är nu är detta ett hyfsat byggspel, men inte mer än så.

PETER ÖBERG

Läs mer