tisdag 7 februari
Det du vill bevara måste du förändra
Illustration: Maria Wall

Det du vill bevara måste du förändra

7 december, 2022

Krönika. Benny undrar över detaljerna i vårt julfirande. Mikroperspektiv alltså, men jag tror tvärtom att det är hög tid att betrakta julen ur ett makroperspektiv, för en bättre överblick.

Det är en dubbelbottnad högtid, utan tvekan, med massor på kreditsidan men också väldigt mycket dålig karma på debetsidan.
Å ena sidan får vi träffas i släkten och äta en massa god mat, och mysa till det tidig eftermiddag med tjocksockor och glögg, och vi får uppmärksamma varandra med klappar som förhoppningsvis är både nyttiga och önskade. Julen är också tiden då vi kollar på film tillsammans och spelar sällskapsspel, över generationsgränserna dessutom. En massa plus alltså, men å andra sidan är minussidan som bekant enorm.
Har förresten någon i modern tid gjort en SWOT-analys, för att ta reda på om vi borde satsa på julen överhuvudtaget? SWOT står förresten för Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats och är alltså ett verktyg för utvärdering.
Så, låt oss en gång för alla gå igenom de här parametrarna – julens Styrkor, Svagheter, Möjlighet och Hot:

Styrkor:
Lediga dagar, familjemys, tillfällen till umgänge med släkten, glädje av julklappar, bättre filmutbud på dumburken och ökad konsumtion som skapar både höga dagskassor ute i affärerna och stora skatteintäkter.

Svagheter:
Blottlägger och förstärker ensamhet och social utsatthet, ökar missbruk och våld, leder till fatala bilolyckor, skapar många måsten med risk för utbrändhet, blir ekonomiskt kännbart för många familjer och har såklart en massiv påverkan på miljön.

Möjligheter:
Julen har fortfarande ett starkt varumärke, men måste försöka hänga med i utvecklingen. Digitalisering kan göra ännu mer här känner jag, när vi blivit så mycket bättre på att mötas online. En mjukvara och tjänst som låter släkten mötas via våra stora teveskärmar i vardagsrummet känns lika viktigt som värdefullt. Det hysteriska resandet vid jul måste bara behovsprövas, och i vissa fall ersättas med ett välregisserat, digitalt julfirande på distans – med skålar, sång och rimläsning, dans runt granen, julklappsutdelning och så vidare. Den här tjänsten skulle också lösa många av de olösliga, logistiska problem som oundvikligen uppstår när nya familjer formeras och konkurrens uppstår mellan släkter. Det skulle såklart också minska julens miljömässiga fotavtryck och rädda en hel del liv på vägarna. Det här är förresten inga överdrifter utan fullt legitima invändningar. 2018 till exempel dog 26 människor i Sverige i sin ambition att fira jul. Vilken annan aktivitet skulle få fortsätta med såna siffror?

Hot:
Julen är fortfarande ohotat etta som högtid i slutet av december. Faktum är att den dominerar hela december och delar av november, i västvärlden i alla fall. Den främsta konkurrenten är antagligen judiska chanukka, som har en hel del gemensamt med julen. Det som talar FÖR den judiska varianten är att här förekommer gåvor i hela åtta dagar! Det kan ju få vilken småbarnsförälder som helst att börja gå regelbundet i kyrkan.

Vad blir då summan av de här delarna? Hamnar julen på plus? Blir siffrorna svarta eller röda? Svaret är inte helt givet. Den skada som julen gör, inte minst mot de utan släkt och vänner som tror att vi andra har mycket roligare än vi i verkligheten har, hur mäter man det? Och alla barn som måste genomgå nåt slags gisslandrama i alkoholens tecken, mellan julafton och nyårsdagen, ingenting kan väl egentligen rättfärdiga det?
Jag tror dock att vi kan fortsätta fira jul, men låt oss ge varandra en utmaning och en prövotid, som en tillsvidareanställning, där vi lovar att verkligen tänka på spritintag, miljöaspekten i alla klappar och resande och försöka ta tekniken till hjälp, där vi kan förbättra och förenkla.
Julfirande på 20-talet borde faktiskt vara till hälften digitalt. Hur, undrar ni säkert, och svaret är självklart: Låt de så tekniskt överlägsna tonåringarna ansvara för IT-miljön, och arrangera minst ett digitalt julfirande.

Benny: Du har ju varit med om en teknologisk resa som är avundsvärd, verkligen – från räknestickan till den smarta telefonen. Vilka är dina tio främsta milstolpar som teknikfreak?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer