tisdag 7 februari
Vad ska voffsingen heta?
Illustration: Maria Wall

Vad ska voffsingen heta?

30 november, 2022

Krönika. Försäkringsbolaget Agria gjorde en undersökning för några år sedan för att ta reda på vilka våra populäraste husdjur vi har i våra hem.

På första plats kom katten, därefter kom hunden. Långt därefter akvariefiskar, kaniner, burfåglar, hamster, marsvin, reptiler, mus eller råtta.
Barnfamiljen Karlsson har haft alla de där, utom reptiler då. Men vi hade en grekisk landsköldpadda som hette Lorentz som låg under soffan och fes.
Lorentz? Ja döpt efter beteendevetaren Konrad Lorentz. Inte efter något av Skellefteås kommunalråd. Om ni nu trodde det.

Jamar och kramar!
Ni som har följt mina krönikor sedan jag började skriva dessa för 17 år sedan vet ju att jag favoriserar katter. Först hade vi honkatterna svarta Busan från Vindeln och vita Socker från Röbäck. Sedan fick sonen jobb utomlands och slängde in sina lurviga kastrerade hankatter Nisse och Frasse. Vi hade nu en hel kattkvartett i lägenheten. Katthonan Socker tog genast befälet och var alltså Storfräsarn. Matronan som bestämde i flocken vilket hon visade med emfas. Eller emfräs om det finns nåt som heter så.
Vad ska man förresten döpa sina gosedjur till? I alla serietidningar hette hunden Karo. Har aldrig träffat någon riktig hund med det namnet. Däremot fanns en tax i min barndom i Hörnefors som hette Lambert. Jag undrar än idag hur det kom sig. Att gå ut med taxen: ”Do the Lambeth walk”. Ja kanske det. Lägg märke till att det stavas så. En gata i London.

Bidrag från vänkretsen
Får man förnedra sina husdjur och döpa dem till vad som helst? Ja det får man! Mina vänner på Facebook gav mig många exempel. Eleanor Bodel hade en gång en svart hund som hette Lumumba. Bosse Anderssons hundar var döpta efter äldre damer: Hulda, Doris, Elsa, Rut och Svea. Agneta Valleskog hade en svart långhårig katt, Sixten, uppkallad efter Sixten Landby. Mikael Björkmans morbror hade gulorangea katter som fick heta Guldur och Gullfiber. Curt Åströms dotter hade en Jack Russel som hette Sven Stolpe. Han var småförbannad hela tiden. Mats Rosin hade en tupp som hette Gromyko. Det säger något om det politiska landskap han växte upp i. Birgitta Sjöberg hade en katt som fick heta Tudor, samma som katten på batteriet. Peter Nordin hade två katter på 90-talet som döptes efter de kända umeåmusikerna Mats & Morgan. Jag antar att de gillade Frank Zappa?

Gråt en skvätt ...
Alla som haft ett husdjur vet att det inte bara är glädje inblandat. En dag har hamsterhjulet slutat spinna och gulliga hamstern ligger död på burgolvet. Nu får du trösta det gråtande barnet och pedagogiskt förklara hur det är med livet i stort. ”Alla ska vi dö.” Jo så ledsamt blir det. Du som har varit med om det sista besöket hos veterinären vet att det är en pina. Din trofaste vän ska nu somna in för alltid.
Hos kattfamiljen Karlsson har det givetvis också utspelats mindre tragedier. Först dog Storfräsarn Socker, därefter Busan. De har funnit sin frid i Gravmark, sa veterinären. Frasse somnade in vid den här tiden för ett år sedan under köksbordet. Snyft! Kvar i livet är änklingen Nisse som blivit blind på äldre dar men har sina invanda stigar i lägenheten. Han nosar sig fram till kattlådan, till matskålen och soffan och sängen. Kurre kurr Nisse! Kom så får du mat. Sen blir det vila med husse. För nu har han äntligen skrivit färdig veckans krönika!

Ja du Nicklas. Det eviga julpyntet och adventsstjärnan. Blir det nån gran i år? Och en mistel över dörrn så du får en puss?

BENNY KARLSSON

Läs mer