tisdag 7 februari
Rum för barnets bästa

Rum för barnets bästa

30 november, 2022

Artikel. Fem tips för barnrum med personlighet men som också är praktiska.

Egen personlighet

Inget barn vill ha ett tråkigt, identitetslöst rum som de inte känner är deras eget. Låt tapeter, färger och affischer spegla smak och intressen – men utan att de tar över rummet helt. Rosa eller hundar kanske är favoriter just nu, men favoritfärger och intressen kan ändras. Med en mer neutral bas och med inredning – lampor, mattor, sängkläder, tavlor med mera – som kan bytas ut slipper man göra om rummet helt och hållet.

Lättillgänglig förvaring

Leksaker och prylar som ligger utspridda över hela golvet vill man – i alla fall som förälder – gärna slippa. Underlätta för ett rum som går att röra sig genom, och städa, med förvaringslösningar som är lättillgängliga. Hyllor och lådor som nås från golvnivå och är lätta att plocka in i och ur är ett tips, medan saker som inte används lika ofta kan förvaras i högre placerade vägglösningar.

Rörelse

Uppmuntra till rörelse genom till exempel en trapets, balansbräda eller balansboll i rummet, eller, om man har möjlighet, en klättervägg eller en högt placerad koja som nås med stege.

Smartare skrivbord

Ett skrivbord, en stol och bordsbelysning är kärnan i barnrummets arbetsstation – en plats för att rita och pyssla för yngre barn, en plats för läxarbete och egna intressen för de äldre. Med höj- och sänkbara skrivbord och stolar behöver man inte köpa nytt lika ofta. Tänk på extra förvaring om skrivbordets inbyggda möjligheter inte räcker till.

Säng genom åren

Sängen används inte bara för att sova i utan bör också tåla lek och hopp. Vill man slippa uppdatera den med åren kan man köpa en fullstor säng från ganska ung ålder – vilket också underlättar vid kompishäng och filmtittande, till exempel. Stora, mjuka kuddar och gosedjur som inbjuder till slappande och mys är också ett tips.

Läs mer