tisdag 7 februari
Ordning och reda – afterwork på fredag?
Illustration: Maria Wall

Ordning och reda – afterwork på fredag?

23 november, 2022

Krönika. Benny undrar om jag har ordning och reda på åtaganden och aktiviteter?
Ja. Och nej.

Kortsiktigt är jag duktig, eller kanske inte duktig per se om man jämför med de som verkligen är noggranna, men i alla fall inte helt opålitlig. Värre är det på längre sikt. Jag varken kan eller vill boka, planera eller ens prata om resor eller festligheter som ligger långt fram i tiden. Jag ser inte riktigt vitsen med det, och heller inte njutningen.
Det verkar finnas två typer av människor här: 1) de som kan ta ut stora delar av glädjen av en resa i förskott, och 2) de som enklare föreställer sig det jobbiga och krångliga med en fest eller semester.
Jag tillhör tydligen de senare, och kan som sådan enbart visualisera allt strul som väntar.
Och ofta rinner ju saker och ting ut i sanden ändå, eller hur? Mycket hinner hända på vägen vilket gör det omöjligt och onödigt, ja, näst intill oansvarigt, att lova att gå på en fest om fyra månader, eller boka en resa redan nu som inte ska förrän om ett år. Det är ju inte ens helt bombsäkert att man lever då, så varför investera tid och engagemang och i värsta fall pengar i förväg?
Däremot det som sker i närtid, och framförallt det som sker återkommande varje vecka, vare sig man vill eller inte liksom, sånt vill man ha koll på. Av den anledningen brukade jag köpa en sån där ”Familjens almanacka”, för att sätta på kylskåpet. Om den blev så flitigt använd vet jag inte – det var nog mest en inte helt meningslös sak att välja bland ”jultidningarna”, för att inte göra de söta små giriga barnen på farstubron besvikna.
Men efter att våra barn flyttat hemifrån har vi inte nåt behov av en grafisk översikt av livspusslet – eftersom vi gått från ett 1000-bitarspussel till ett åttabitars, och det kan ju till och med jag hålla reda på. Städdag på torsdag, söndagspub hos grannen samt vilken dag Tottenham spelar är ju ändå ganska enkelt att komma ihåg.
Fortfarande; helt utan kalendrar är jag såklart inte. Jag har en almanacka i datorn som synkar fiffigt med den i telefonen, och där samexisterar jobbrelaterade möten med privata poster, som tandläkartiden, afterworken och däckbytet hos Kristoffer Bång.
Och precis som i det verkliga livet har även dess digitala representation förlorat gränsen mellan jobb och fritid. Det var en av effekterna från coronapandemin – att arbetstiden spreds ut på hela dygnet vilket gjorde det svårt att avgöra om man gjorde rätt för sig eller om man var en sölkorv.
Mycket föreslog det senare. Klädstilen framförallt kanske, men även den loja attityden på hemmakontoret som började påminna om när jag var hemma sjuk från skolan – de dagar när man inte längre är dödssjuk utan mer lagom hängig, och hasar omkring i praktiska kläder med tandkrämsfläckar på och undrar om det inte finns nåt gott i kylskåpet.
Antalet evenemang och traditioner i den digitala almanackan blir dock färre för varje år som går – och helst önskar jag att det vore en slump, eller beror på yttre omständigheter, men sanningen är att det beror på inre omständigheter.
Jag kan ge en kort lista över sånt kanske? Traditioner som inte längre står i kalendern:
Torsdagar. Gubbdubbel-tennis. Vadå? Det är ju Wahlgrens Värld på torsdagar? Då tar vi ett glas vin hos grannarna, förutsatt att vi städat såklart. (1/2 glas om man inte städat.)
Vecka 7. Grabbgänget i fjällen: Till slut blev det inte riktigt hälsosamt och stärkande, med en partyförkylning, läs bakrus, som raderade hela Vecka 8.
Brännbollsyran med tillhörande cup. Som nån sa, var det Churchill igen?: ”Att njuta av livet är att förstå dess olika faser.” Jag har lämnat Brännbollsfestarfasen, också.
Födelsedagar: Vilken lättnad när jag lyckades dölja min födelsedag på Facebook. Nu kan jag äntligen slippa fira den i fred.

Benny: Jag har ju hund nuförtiden, det är nåt jag adderat till dagsschemat, som jag uppskattar mer och mer trots alla anpassningar som måste göras. Kan inte du lista de tio bästa husdjuren, men också nämna deras respektive för- och nackdelar?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer