tisdag 7 februari
Utan nördar, inga festivaler?
Illustration: Maria Wall

Utan nördar, inga festivaler?

16 november, 2022

Krönika. I bekantskapskretsen finns Stig Eriksson, cineast och filmnörd. Han ingick i styrelsen i den filmfestivalförening som ordnade festivaler i Umeå mellan 1986 och 2007.

På den tiden var festivalen gigantisk och kunde tävla med både Göteborgs och Stockholms filmfestivaler, men har sedan några år krympt betänkligt. Idag är namnet Umeå Europeiska Filmfestival och de visar europeisk film i Väven från den 29 november till 4 december. Naturligtvis är Stig även inblandad i denna. Han springer jämnt på Folkets Bio eller bjuds ofta in på andra festivaler i Europa. Och kommer hem och tipsar om sevärt.

Umeås pålitliga jazznördar
Stig Eriksson använder uttrycket nörd för en viss sorts människor som brinner för ”sin grej” och jag köper det uttrycket. Ordet kommer från engelskans ”nerd” som ska härstamma från år 1950 och där den allmänna betydelsen torde vara entusiastisk knäppgök. Salig jazzpappan Lasse Lystedt som var med och startade Umeå jazzfestival 1968 jobbade även åt tidskriften MAD så med det tror jag inte han skulle ha tagit illa upp att bli kallad knäppgök eller jazznörd. Vem annars skulle komma på tanken att dra igång jazzfestivaler här i norrlandshelvetet och kunna locka hit alla världens största jazzartister? Till en festival som håller än idag?
Tror det gick bra för Jonas Knutsson som höll i den i år när den gick i slutet av oktober. Själv hade jag ryggskott så jag fick stå över i år, annars hade jag nog gärna hört Backengrillen väsnas. Oljud, se det är bra det. Ty dixie har aldrig varit min melodi. För folkpartistiskt!

Knätofs och allspel
Nästan lika länge som jazzen har det spelats folkmusik i stan. Jag minns band som tjoade och spelade fela i näbbskor från mitten av 70-talet och framåt som Gnid & Drag och Burträskara. Denna folkliga happening har nu vuxit till en av Sveriges största folkmusikfestivaler.
Nu infaller festivalen på vintern, som den 23–27 februari nästa år, vilket torde vara ett genidrag. Kring midsommartid är varenda folkmusiker upptagen i Hälsingland eller vid Siljan men när det bjuds upp till folkdans i Umeå finns det gott om speltok att välja mellan. En tradition i Umeå är det mer populära inslaget ”allspel” där alla spelar med varandra samtidigt. Gissa om det svänger om polskorna när även etno-musikerna från hela världen deltar. Dessutom: rätta årstiden för näbbskor! Äntligen får du komma ut som proggare!

Littfest den 16-18 mars
Välkommen till Sveriges största litteraturfestival. Om Bokmässan i Göteborg är byggd kring försäljning är denna festival mer inriktad på berättande och levande författare som framträder i fullsatta lokaler. Det är litteratur, fest och festival – på en och samma gång. Fullt på hotellen igen och en fjäder i hatten för besöksindustrin.
I det här sammanhanget vill jag nog även hylla Bokcafé Pilgatan som håller igång hela året med författarkvällar och vårt synnerligen välbesökta Stadsbibliotek i Väven. Vi mår bra av kultur!

Festivalernas Umeå?
Summa summarum kan jag konstatera att Umeå har massor av festivaler, några som tradition, några uppstår spontant. Musikfestivaler? Körfestivaler? House of metal? Smakfestivalen som var i somras på torget kommer nog säkert tillbaks igen. Tror till och med det brukar vara en äkta nördfestival här. För riktiga knäppgökar som gillar Lego och Star Wars, typ. Eller smurfar? Jag kan inte ha koll på allt. Men kanske du vet? Hör av er!

Ja du Nicklas. Brukar du fylla i din årskalender med sådant du inte ska missa? Har du nån kalender på väggen i köket?

BENNY KARLSSON

Läs mer