tisdag 7 februari
Malin Olsson älskar julen – och Umeå
Foto: Janne Danielsson/SVT

Malin Olsson älskar julen – och Umeå

16 november, 2022

Artikel. Advent och jul närmar sig och en person som inte kan vänta är folkkära och julälskande programledaren Malin Olsson. I det nya programmet Fixarjulen tar hon med sig familjen till Dalarna för att de ska få uppleva en klassisk, vit jul.
– Min barndoms jular var magiska och jag vill att alla Sveriges barn ska få uppleva det, säger Malin – som också – får vi veta – har många goda minnen från Umeå.

Samtidigt som den senaste säsongen av populära Vem bor här? fortfarande går på SVT dyker programledaren Malin Olsson upp i ett nytt program. I Fixarjulen tar hon med sig familjen och lämnar Malmö för att förbereda inför julen i sina gamla hemtrakter i Dalarna.
Varje dag i november har ett nytt avsnitt premiär på SVT Play där julfantasten Malin Olsson fixar och bakar tillsammans med pojkvän, barn och pysslande kollegor. Varje fredag sänds också Fixarlive där tittarna kan vara med och titta och chatta i direktsändning.

Kan du berätta lite om Fixarjulen och vad som händer i programmet?
– Jag är trött på att fira en grön och blaskig kul i Skåne, så jag tar med min familj till Dalarna för att fira en riktig vit, vintrig dalajul! Och vi börjar att fixa inför julen redan i november eftersom jag äääälskar julen så mycket och vill ha mer jul! Vi fixar i november och chillar i december så slipper vi all julstress också. Perfekt upplägg!
– Min kille Simon står för baket och får i uppdrag att skriva en julsång för att få igång stämningen. Jag gör små juliga pyssel och dekorationer och så har jag bjudit upp min kompis Linda Ihreskog som är florist och gör en massa fina blomsterfix, men Amanda Wickman som är vår stora fixarmästare har tagit fel på tiden och blir kvar i Malmö där hon skapar julklappar till alla. Men till slut kan vi alla fira ihop.

Hur är det att spela in tv tillsammans med familjemedlemmar? Och att göra det i dina gamla hemtrakter i Dalarna istället för i en tv-studio någonstans?
– Det är den bästa kombon – familjen och Dalarna! Jag älskar min hembygd. Min barndoms jular var magiska och jag vill att alla Sveriges barn ska få uppleva det, och mina egna såklart!
– Det var så mysigt att ha med familjen men det svåraste jag gjort i tv-väg under mina 17 år på SVT! Herregud, att spela in tv med barn kan vara utmanande, allra helst om det är ens egna barn som inte lyssnar, bara busar runt och lever rövare. Men det blev så himla bra … Det var tur att det blev bus för då blev det inte tråkigt!

Finns det någon typ av pyssel du själv föredrar att fixa med?
– Jag älskar att pyssla och har gjort det sedan jag var liten. Då skapade jag små dockor av glasspinnar och tyg, jag var väldigt fantasifull. Det bästa med pyssel är att man inte kan göra fel. Men småpyssel är nog mitt bästa, eller att göra snäckspeglar, eller sy kuddfodral ... Ge mig lim, tyg och en kartong så har jag snart skapat något!

Det känns som att julpyntet kommer fram tidigare varje år, i alla fall i butikerna. När börjar du själv pynta och fixa?
– Jag skulle helst börja efter midsommarafton! Ha ha nä skämt åsido! Julmusiken börjar rulla redan i november för att hjälpa julkänslan i gröna Malmö på traven. Julgranen åker gärna upp redan första veckan i december, men jag smygstartar med röda ljus, blommor och kuddfodral redan i november.

Vilket är ditt bästa tips för att engagera barn i pyssel och matlagning?
– Låt dem vara med även om det inte blir så perfekt som du tänkt dig! Det blir ofta kaos när jag pysslar med barnen, men det är ett kreativt kaos och vi kommer på massor av idéer.

Vad tycker du om nya varianter av klassiska bakverk? Gillar du det eller ska det vara traditionellt?
– Nej, det är kul om man gör gamla traditionella bakverk med en twist ... som i Fixarjulen episod tre där vi gjorde lussebullsmunkar med choklad!

Jag vet att du besökt Umeå ett par gånger i Vem bor här? Har du någon särskild relation till staden?
– Jag ääälskar Umeå! Jag önskar att jag hade hunnit med att åka runt och se mer! Jag älskar att luncha på restaurang Rex – senast blev det en gudomlig renskav, och självklart har jag testat ortens specialitet, slabang. Älskar att det är så många trähus och björkar i stadskärnan. Och så finns det en grym leksaksaffär där jag alltid köper presenter till mina barn. Umeå känns som hemma för mig!

PETER ÖBERG

Läs mer