lördag 3 december
Jag kan motstå allt. Utom frestelser och fotbolls-VM.
Illustration: Maria Wall

Jag kan motstå allt. Utom frestelser och fotbolls-VM.

9 november, 2022

Krönika. Benny, det är alltid vanskligt att gissa vinnare, det vet ju du som gambler.
Då brukar det vara enklare att lista ut vem som kommer förlora, och de är ju dessutom många fler vanligtvis.
Fotbollen till exempel är en förlorare i det här fallet, efter att FIFA sålt ut VM till högstbjudande. Så, moral och mänskliga rättigheter är också förlorare med andra ord.

Att fotbolls-VM spelas i Qatar är en i raden av nästan övertydliga exempel på sportwashing – när hela länder och system ges chansen att bättra på sitt rykte genom att bjuda på spektakulära evenemang.
Och det är inte ens första gången som oljepengarna i Qatar fäller avgörandet. Emiratet har redan fått arrangera VM i friidrott, handboll och bordtennis, och efter World Cup nu 2022 väntar sim-VM 2023. Så det är långt ifrån enbart FIFA som har svårt att tacka nej till snabba cash.
Ryssland har ju blidkats med både OS i Sotji 2014 och fotbolls-VM 2018 – utan att för den sakens skull blivit det minsta skönare som land, granne eller världsmedborgare. Tvärtom. Och Dubai fick världsutställningen 2020 trots enorma problem med de mest elementära mänskliga rättigheterna, precis som Qatar.
Och Kina är väl alldeles för stora för att låta sig påverkas alls, vilket eliminerar det starkaste argumentet för att låta dem få sitt Peking-OS. Ni märker, det verkar nästan svårare att få ett stort evenemang ifall man sköter sig.
Men det är väl så juryn motiverar sina beslut – att de genom ”en utsträckt hand” ska kunna bidra till att skapa förbrödring, försystring och förändring. Litegrann samma filosofi som när Bamse lät Vargen vara med och bygga Åsnans stall. Han blev som ni kanske minns både arbetsam och omtänksam av att få vara en i gänget, men i verkligheten, på makronivå, har det visat sig att det här förfarandet inte funkar.
Gästarbetarna är också förlorare, i mellanösterns alla emirat, och likadant här i Qatar inför VM. De kommer från främst Indien, Pakistan och Bangladesh och de dör som flugor. Siffror på 6500 döda gästarbetare har inte tillbakavisats av myndigheterna i Qatar, däremot förklarats med att de är många miljoner arbetare som gästar landet, och att dessa siffror redogör för alla som dött under vistelsen i Qatar, oavsett orsak.
Oavsett är det såklart inte tal om några vettiga eller mänskliga förhållanden. Uselt betalt, usla förhållanden och så blir de ofta av med sina pass tydligen, så att de inte kan lämna. Det scenariot är väl själva definitionen på trafficking, eller hur, eller slaveri som det hette förut?
Några andra som inte heller kommer att vinna, lyckligtvis, är fotbollsnationen Qatar.
De är inte jättebra, men såklart med i turneringen som arrangör. Jag önskar nästan att de vore ännu sämre, för med plats 50 på FIFA:s världsranking är de faktiskt före både Grekland och Island. Och förresten, vilka är vi att prata? Sverige har lyckats ta sig ner till en 25:e plats.
Men, det är ju ingen vild gissning att Qatar blir utan seger, och kanske till och med utan poäng. Chansen finns mot vanligtvis lika charmiga som darriga Ecuador kanske, i gruppspelet.
Själv tror jag på argentinsk seger den här gången, lite ologiskt kanske eftersom Messi bara är hälften så bra idag jämfört med förut, men jag tror att ett litet underdog-utgångsläge kan passa dem utmärkt.
Sverige har såklart noll chans att vinna, så länge vi har bromsklossen Janne Andersson som tjurar vid rodret. Det i kombination med det faktum att vi inte kvalificerat oss för turneringen.
Kommer jag då att bojkotta VM den här gången? Åh nej. Jag tänker resonera som alla andra mutkolvar, som låter skurkstater arrangera fina evenemang: ”Jag tänker förändra från insidan”, vilket betyder att jag kommer att se precis varenda match, och gnälla konstant under tiden. Ibland på den urusla människosyn som råder i mellanöstern, men också en hel del på domarna.

Benny: Evenemang finns ju i alla storlekar, som till exempel Umeå Jazzfestival eller Bondens marknad. Vilka är de du absolut inte missar på en årscykel? Vilka är de bästa eventen du ser fram emot och går på?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer