tisdag 7 februari

Frågor och svar om laddboxar

9 november, 2022

Artikel. Bil & Bostad med hjälp av Energimyndigheten svarar på frågor och funderingar om laddboxar och laddning.

Vad kostar en laddbox?
Priset för en laddbox varierar men ligger ofta på omkring 5000 till 12 000 kronor. Till detta tillkommer installationskostnad för boxen och eventuellt el som behöver dras och trefasuttag. Vid köp av ny laddbar bil förekommer det att laddbox ingår i köpet.

Kan jag få något ekonomiskt stöd för installation av laddbox?
Ja, sedan 2021 finns grön teknik-avdraget som fungerar på ett liknande sätt som rot och rut, men som är en skattereduktion. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år, och för laddbox är skattereduktionen 50 procent av kostnaden för arbete och material. Man behöver inte ansöka om stödet själv utan avdraget är redan gjort när du får din faktura från företaget du anlitat för installationen.
Skattereduktion ges även för installation av nätanslutet solcellssystem och system för lagring av egenproducerad elenergi (batteri till hemmet).
Klarar elsystemet i vårt hus av en laddbox?
Energimyndigheten svarar: Det kan elektrikern svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på redan från början för att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader.

Hur gör jag om jag bor i bostadsrätt och behöver en laddbox? Är det jag eller föreningen som ska betala?
Energimyndigheten svarar: I regel är det styrelsen som fattar beslut om installation av laddboxar. De två vanligaste lösningarna för kostnaden är:
Alternativ 1 – föreningen står för laddboxen. Köpet finansieras sedan genom ett hyrestillägg eller en högre parkeringsavgift. Oftast betalar du också en kostnad för elen.
Alternativ 2 – den boende betalar för laddboxen och installation. Elkostnaden tas ut i form av en avgift.
Hur är det egentligen med laddning via vanligt eluttag eller motorvärmaruttag? Okej eller inte?
Energimyndigheten svarar: Idag finns inga krav på att du måste ha en laddbox för laddning för privatbruk med strömstyrkor upp till 16 ampere. Om du väljer att ladda via ett motorvärmaruttag eller vanligt eluttag istället är det dock väldigt viktigt att du anlitar ett elinstallationsföretag så en behörig elektriker kontrollerar att det är säkert att ladda via valt uttag. Elektrikern går igenom och kontrollerar att den anläggning du använder klarar av en hög belastning över lång tid. Du bör också vara noga med att kontrollera dina stickproppar och uttag för slitage, sot eller tecken på varmgång. En dedikerad laddbox till ditt laddfordon ger dock en högre säkerhet och normalt sett snabbare laddning.

Vad är skillnaden mellan normalladdning och snabbladdning?
Normalladdning är när ett fordon laddas med en effekt på mellan 3,7 kilowatt och 22 kilowatt. Denna typ av laddning är den vanligaste hemma.
Laddning med en effekt på mer än 22 kilowatt kallas snabbladdning. Snabbladdare hittas främst på laddstationer längs större vägar och laddar bilarna snabbare men är också dyrare att använda jämfört med laddning hemma.

Vilken typ av laddkontakt ska jag ha?
Nya elbilar och laddboxar som säljs i Sverige och EU har laddkontakt typ 2 som standard. Vissa äldre elbilar kan ha laddkabel typ 1. Dessa kan laddas i en typ 2-laddare men kräver då en laddkabel typ 1 till typ 2. CCS är en variant av typ 2 som tillåter ännu snabbare laddning.

Läs mer