lördag 3 december
Vi går mot tuffa tider?
Illustration: Maria Wall

Vi går mot tuffa tider?

2 november, 2022

Krönika. Valet är över. De smutsiga valkampanjerna likaså. Snart ska nya finansminister Elisabeth Svantesson sätta ihop en ny budget. Det var ett tag sedan hon sålde wienerbröd på ett kafé i Lycksele men nu är det andra bullar. Statsminister Ulf Kristersson talar om tuffa tider så det kanske blir skorpor vi får doppa?

Nåja, vi får ta dagen som den kommer och respektera valresultatet som det blev. Det är vi som har röstat fram dem. Vi får de politiker vi förtjänar.

Den etablerade lögnen
Jag har sett några dokumentärer på TV om Donald Trump. Det börjar bli två år sedan nu han förlorade valet om att bli president i USA men än idag vill han inte erkänna sig besegrad. Vad värre är, han lyckats dupera de flesta av sina väljare att de blev bestulna på valsegern och skrämt upp majoriteten av sina republikanska partivänner att hålla med. Annars skickar han mobben på dem och de är chanslösa till en fortsatt karriär som republikanska politiker. Mobbaren Trump har fortfarande makt i USA. Fox News backar upp lögnerna och det är snart en etablerad sanning att lögn ersätter fakta. Vad ska man säga om det? Vi har tendenser till det även här hemma.

”Vi har ingen klimatkris”
Redan i riksdagens första allmänpolitiska debatt hävdade den nybakade riksdagsledamoten Elsa Widding från SD att vi inte har någon klimatkris. ”Vi kan fortsätta elda med olja.” Hon menar att hon tror på det. Ja det där går ju emot all vetenskaplig expertis men hon är ju vald till riksdagen på denna merit och hon har sina följare, så för all del. Har vi inte yttrandefrihet i Sverige? Får inte även klimatförnekarna finnas? Eller Julia Kronlid från SD som blev andre vice talman. Hon har gett uttryck för att mänskligheten uppstod för 6000 år sedan. Tips från coachen: Låt hon sitta intill Svante Pääbo på Nobelfesten. Han kan berätta hur det är.
En vits bara: Jag skulle önska att Svante Pääbo inledde sitt högtidstal på Nobelfesten med orden: ”Jag är ingen neanderthalare men ...” (Jag är ingen talare men ...)

Ministertombolan?
Vi satt alla och spekulerade vilka ministerposter som skulle utdelas och vilka som skulle få dem. Vi var nog många som trodde att Liberalernas ledare Johan Pehrson skulle få ta hand om skolan, men så blev det inte. Han blev arbetsmarknads- och migrationsminister. Ja ibland får man ta det där med sött och salt. Ebba Busch som viftade med en falukorv i valdebatten och hela valrörelsen har vurmat för sjukvård och äldrevård blev energi- och näringsminister. I den rollen är det slutpratat om kärnfriska äldre, nu är det fullt ös för kärnkraften. Jag hade inte en molekyl rätt i mina gissningar. Frågan är vilken balklänning hon ska bära på Nobelfesten? Hon måste ju stråla mer än de flesta. Atomkvinnan i kryptonitgrönt?
Att moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skulle bli justitieminister var väntat. Han verkar vara lugnet själv, han är jurist och har tidigare varit advokat. Han har dessutom bott i Övik och lär ha en sommarstuga ute vid Järnäsklubb söder om Norrbyn. Bara det är ett plus.
Coolaste frisyren i regeringen med lockar i håret. Frågan är: använder han papiljotter?

Håll ut!
Jag har ingen aning om hur framtiden ser ut. Och jag vet inte själv vad min uppgift är som krönikör. Kanske någon som levererar ”tankar för dagen”? Ja nu har ni fått dem i så fall. Nu kan ni bläddra vidare i Bil & Bostad och hitta en villa till rätt pris. Eller en begagnad bil? Än får du köra på fossila bränslen ett tag. Innan Ebba fått snurr på kärnkraften.

Ja du Nicklas. Jag antar att du inte ska bojkotta fotbolls-VM i Qatar. Ge mig några vinnare!

BENNY KARLSSON

Läs mer