lördag 3 december
När fordonen anfaller

När fordonen anfaller

26 oktober, 2022

Artikel. Filmtips inför halloween – fem skräckfilmer med bilar i huvudrollerna

Duellen (1971)

Duellen är en tidig film av Steven Spielberg, och vad som gör den så läskig är dess realism. Har man legat på vägen i sin personbil med en stor lastbil hetsande decimetrar bakom en förstår man premissen – och sen blir det så klart bara värre. Helt realistisk är dock inte filmens svenska affisch – av konstnären Hans Arnold – med en drake och en Bilar-liknande bil med ögon.

Christine (1983)

Den mest kända bilskräckfilmen är antagligen Christine från 1983. Filmen handlar om ungdomskillen Arnie som restaurerar en gammal Plymouth Fury, i filmen även kallad Christine. Men allt står inte rätt till med den demoniska bilen som börjar mörda Arnies ovänner. Filmen baserades på Stephen Kings roman med samma namn och för regin stod skräckikonen John Carpenter.

Maximum Overdrive (1986)

Världens mest kända och lästa skräckförfattare, Stephen King, gjorde på 1980-talet ett försök som filmregissör. Resultatet blev Maximum Overdrive som handlar om bilar, lastbilar och allehanda maskiner som börjar attackera människor efter att en komet passerat jorden. Filmen mottogs inte särskilt väl och King fokuserade därefter på skrivandet. Mer kul trivia är att AC/DC gjorde musiken.

Liftaren (1986)

I Liftaren finns inga mordiska bilar (även om bilar har en inte obetydande roll i filmen), däremot en mordisk liftare. I filmen plockar C Thomas Howells karaktär Jim upp en liftare (spelad av Rutger Hauer), något han snart får anledning att ångra då denne visar sig vara en galen mördare. Filmen fick en sen uppföljare 2003 och blev även nyinspelad 2007 med Sean Bean i rollen som liftaren.

Bärgarn och spökljuset (2006)

Här är en film som även passar de yngre tittarna. I den åtta minuter långa ”Bärgarn och spökljuset” återser vi Bärgarn och andra karaktärer från långfilmen Bilar, och kortfilmen ingick också i dvd-utgåvan av filmen. Handlingen rör Bärgarn som vill busa med de andra bilarna genom att skrämma dem men sedan själv blir förföljd av ett mystiskt ”spökljus”.

Läs mer