lördag 3 december
Om det inte var för … gubbjävlar
Illustration: Maria Wall

Om det inte var för … gubbjävlar

19 oktober, 2022

Krönika. Världen är naturligtvis galen. Jag tänker nu i första hand på den ryske despoten Vladimir Putin som på fullt allvar tror sig bedriva ett befrielsekrig för sina egna landsmän mot nazismen i Ukraina. Den balsamerade Stalin torde vända sig i sin kista när Putin säger så, för det var ju han som vann det kriget för över 70 år sen!

Men Putin ger sig inte. De ryssar som bor kvar i några provinser i Ukraina ska befrias, om han så ska bomba sönder varenda stad. Och har FN, NATO eller världens fria länder synpunkter påpekar Putin: Lägg er inte i mitt eget befrielsekrig – jag har kärnvapen! Och effektivare kärnvapen än USA!
Tips från coachen: Kan inte du Putin höra med din kompis Elon Musk om du får skicka med några av de där kärnvapnen till planeten Mars? Det finns säkert nazistiska marsianer där?

Vi ger dem 100 dagar
Det tycks ju nu som att Ulf Kristersson har fått ihop sin regering. Den ständige tvåan Kristersson har nu äntligen vunnit en seger! Hur det ska gå att regera tillsammans med Ebba och Johan lär väl gå bra, men alla vet ju också att Jimmie kan knacka Ulf på axeln och säga: ”Jag är fortfarande större än du, som du vet.” Nåja, vi ger dem väl 100 dagar så får vi se om de fortfarande är sams. Tips från coachen blir att Ebba Busch får sluta vifta med falukorven och överge uttrycket ”magdapriser”. I min bok heter det inflation, vilket är mer gångbart i finansvärlden. Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson får nog backa med sina löften och inse att det tar lite tid att sänka priset på bensin och diesel och när det gäller gängkriminaliteten så kanske det inte blev så enkelt att bli kvitt den? Vad sa den här SD-killen Richard Jomshof ... ”Det tar väl tre-fyra år?” (Alltså hela mandatperioden.) Den nya regeringen får också lära sig att sluta häckla Annika Strandhäll eller anmäla Morgan Johansson till KU. Nu är det den andra sidans tur att angripa er. Så huka er i bänkarna!

Ned med patriarkatet!
När jag strosar i centrum träffar jag ofta en pratsam kvinna som vill diskutera om ditt och datt. Det senaste hon sa var att hon var less på att höra på nyheterna för där var det bara eländes elände. Jag sa att som krönikör måste man ju bry sig! Om vadå, sa hon. Ja, sa jag. Till exempel att Putin överger sina hjärnspöken i sina gyllne salar i Kreml och ägnar sig åt gäddfiske vid sin datja. Eller att Erdogan i Turkiet slutar bekymra sig över Sveriges ansökan till Nato och hellre tar hand om sin egen superinflation. Att hela Irans prästerskap viker åt sidan för alla demonstrerande ungdomar, kvinnor som vill ha demokrati och frihet att klä sig som de vill. Ja ned med patriarkatet, sa hon. Det är för många gubbjävlar som ställer till det. Och hela tiden hör man om sånt på nyheterna. Men du kanske också kunde skriva om Svensktoppen som fyller 60 år. Eller om katten din, Nisse?

I den bästa av världar
Min krönikekollega Nicklas efterlyser lite glada nyheter, ljus i mörkret i denna dystra tid med stigande räntor och höjda energipriser. Visst kunde jag skriva om Svensktoppen som fyller 60 år eller om katten min Nisse, men det får bli en annan gång.
Däremot kanske några kan känna uppmuntran av att höra följande glada nyheter: Umeå har de lägsta elpriserna i Sverige. Här är också brottsligheten anmärkningsvärt låg för att vara en stad med över 100 000 invånare. Västerbotten har den lägsta arbetslösheten i Sverige och vi är i högsta grad aktiva inom miljön och den stora expansion som sker i vår landsända.
Till nästa helg är det också dags för Umeå Jazzfestival som känns fräschare än någonsin när Jonas Knutsson håller i taktpinnen. Vi bor i den bästa av världar där mysgubben Korv-Helmer grillar på torget.

Ja du Nicklas. Svensktoppen fyller 60 år. Vad har du för relation till det programmet?

BENNY KARLSSON

Läs mer