lördag 3 december
Världens bästa, mesta eller dyraste rätt?
Illustration: Maria Wall

Världens bästa, mesta eller dyraste rätt?

12 oktober, 2022

Krönika. Benny vill att jag listar ”världens mest kulinariska maträtter”, och det första som slår mig är att jag inte förstår ordet ”kulinarisk”. Alltså jag vet vad det betyder, men inte riktigt varför. En googling senare, med sökorden ’kulinarisk’ och ’etymologi’, förklarar att ursprunget är det latinska ordet för kök – culina.

Skönt att få visshet, eller hur? För då kan vi släppa det och gå vidare, precis som när man ser en film och inte kan koncentrera sig förrän man fått veta varifrån man känner igen en av skådespelarna. Min mor nöjde sig alltid med att konstatera att ”han har varit med i jättemycket”, och kanske var det en praktisk inställning att ha före internet och Google, när det var svårt att få klarhet. Nu å andra sidan blir det outhärdligt att inte veta när vi har det exakta svaret så nära och lättåtkomligt. Därför sitter vi med våra telefoner och googlar i tid och otid, och ingen fråga är för liten för att kolla upp.
Världens alla data fördelar sig förresten på det här sättet i våra huvuden:
1) Saker vi vet. Den absolut minsta kategorin, med bred marginal.
2) Saker vi vet att vi inte vet. Betydligt större grupp än den första men ändå bara en bråkdel av nästa:
3) Saker vi inte vet att vi inte vet.
Men, det där låter som en annan krönika, och nu skulle jag ju skriva om världens mest ”kulinariska” rätter, eller hur, men vilken egenskap är det egentligen jag ska leta efter?
Pris är ett sätt att identifiera kvalitet, kanske, men framförallt enkel att hitta och rangordna. Vad sägs om en choklad-dessert på Lindeth Howe Country House Hotell i England, vad tusan nu det är för ett ställe, för 350 000 kronor? Hursomhelst, prissättning av det där slaget är ju mest bara dumheter – ett sätt att segregera fattiga från rika – så vi struntar i den parametern.
Vi provar med hantverk istället och letar därför efter kokkonst på den absolut högsta nivån. Som ni säkert känner till så finns det experimentella krogar runt om i världen som driver matutvecklingen framåt, ungefär på samma svårtydda sätt som haute couture-modet gör på världens catwalks. Kanske är det här vi hittar det mest kulinariska?
Köpenhamn har en vana av att placera sig i toppen av den här näringskedjan. Förut var det Noma som alltid blev framlyft som världens bästa och mest kreativa restaurang, och sen några år har vi hört skrönor om besök på krogen ”Alchemist” där notan väcker nästan lika mycket uppmärksamhet som maten. En av deras mest omtalade rätter är fortfarande ”Tounge kiss” där gästen skulle hångla godsaker från en realistisk mänsklig tunga av silikon. (Kan det vara nåt för dig Benny, för det torde ju vara svårt att sätta i sig några större mängder med den tekniken?)
Både Alchemist och Noma har inslag av det som beskrivs som ”molekylär gastronomi” – där kreatörerna måste vara lika mycket vetenskapsmän och kemister som kockar, för att skapa nya rätter och upplevelser. Men, eftersom den här maten föds lika mycket i laboratorium som i kök så torde inte heller dessa vara de mest kulinariska, kökliga, rätterna i världen.
Vad sägs om den vanligaste rätten i världen då? Att vi väljer kvantitet före kvalitet helt enkelt – den mat som lagas i flest kök? Då blir det ris mest troligt, och nåt slags gryta, vilket är gångbart även i Sverige såklart, särskilt nu under hösten. I höstrusket behövs varm och mysig mat så då åker grytorna fram, och de fylls med kött från älgjakten men framförallt svamp från en intensiv, på gränsen till manisk, kantarellsäsong.
Den godaste rätten är förresten också en gryta. I alla fall om vi frågar CNN som gjorde ett försök i fjol att rangordna världens godaste mat. Etta för dem blev Massaman curry, från Thailand.
Ytterligare en poäng till grytan alltså.
Sämst då, som kontrast? Lite nyfiken blir man ju, och jag hittade en sån genomgång gjord av matreseguiden Taste Atlas. Deras kulinariska bottennapp var en rysk soppa som heter Shchi, som innehåller surkål och låter som att nån försöker ljudhärma en nysning.
Ytterligare en anledning till att undvika och bojkotta det ryska alltså.

Benny: Krig i Europa, Federer slutar med tennis, höga räntor och energipriser? Var finns ljuset i tunneln? Kan du ge oss några ljusglimtar?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer