lördag 3 december
Jag har hittat min korkek
Illustration: Maria Wall

Jag har hittat min korkek

5 oktober, 2022

Krönika. Här sitter jag och tjurar. Lika slö som tjuren Ferdinand under sin korkek, men jag i min lägenhet i Valandhuset i centrala stan. Vill jag dofta på blommorna kan jag gå ner till Buketten som finns i samma hus. Snart får vi en ny livsmedelsbutik i ena hörnan av huset, i den andra hörnan har jag kvarterspuben Lottas. Behöver man nåt mer?

Sedan jag flyttade in hit för drygt 22 år sedan har servicen och livskvalitén fyllts på i de närmaste grannskapen. Så varför skulle jag flytta? Jag har flyttat tillräckligt många gånger. Eller ”gjort bort flyttninga”, som vi säger i Västerbotten.

En plats i solen?
Teven brukar stå på under eftermiddagarna och där finns ibland program om nyblivna engelska pensionärer som söker en bostad på äldre dagar. Antingen vill de till pittoreska små byar på den engelska landsbygden, eller så söker de sig ner till den soliga kontinenten i programmet A place in the sun. När jag sitter och skriver krönikor hör jag alltid utifrån de utvalda musiksnuttarna var de är: I Frankrike spelas det musettedragspel, längs den spanska solkusten flamencogitarr, i den grekiska övärlden klinket från en bouzoki.
Jag tittar till ibland på teven. Har jag varit där? Jag ser någon lokal taverna i Chania på Kreta. Ja där har jag varit, men skulle jag vilja bosätta mig där? Nej då kan jag lika gärna hälsa på hos Costas här i vid gamla Sagateatern här i Umeå och ta en kaffe. Han är från Chania, blev Norrlands bästa barista som ser till att klurige Ola Nordebo från VK får sitt funderarkaffe.

Samma vanor överallt
I vartenda avsnitt av A place in the sun vill de engelska pensionärerna bo i villa med frilagda takbjälkar, de ska ha ”room for entertaining” och helst takveranda med havsutsikt. De ständigt engagerade mäklarna som visar dem runt har fullt upp.
Jag vet inte om våra egna svenskar som bor där nere vill ha frilagda takbjälkar eller om de nöjer sig med en golfbana i närheten och aktiva svenskgäng som gillar att cykla eller promenera tillsammans? Man kan ju inte bara sitta på kvartersrestaurangen i hörnet och sippa sangria? Och finns det pubar som visar fotbollsmatcherna från Premier League? Överallt där jag har varit i den stora vida världen har jag hittat sådana. På alla turistställen kring Medelhavet, i Dubai, Bangkok och Kuala Lumpur. Om jag vill kan jag låtsas att jag är där nere. Och trippa över till O’Learys eller Allstar som ligger 80 meter från min lägenhet. Och se matcherna där!

Skybar med utsikt mot Teg
Jag trivs alltså där jag bor. Centralt i hyreslägenhet med hiss på tredje våningen. Det billas och bråkas och byggs där jag bor, men det är förmodligen till det bättre. Ja ni som har följt mina krönikor genom åren har ofta fått läsa om hur det byggs i centrala stan. Aldrig blir de klara! Nej Umeå står ju på sandbotten så det måste nog pålas för att hitta ner till berggrunden. Men det får man stå ut med när man bor i en stad i förändring.
Nicklas undrar vart jag skulle kunna tänka mig att flytta. Svaret är att jag är nöjd med som jag har det. Vill jag ha älgkött går jag till styckmästaren i charken på Coop city. Bildade samtal om världsläget sker antingen vid bord 7 på Lottas eller vid elskåpen på torget.
Petter Stordalen öppnar nytt hotell och detta har en skybar. Skillnaden med utsikten från alla skybars jag har varit på är att från Stordalens skybar ser man – Teg. Det kan man inte göra i Bangkok!

Ja du Nicklas. Jag vart hungrig av att skriva den här krönikan. Så ge mig då en meny över världens mest kulinariska maträtter!

BENNY KARLSSON

Läs mer