lördag 3 december
Vinnarna i valtivolit
Illustration: Maria Wall

Vinnarna i valtivolit

21 september, 2022

Krönika. Jag skriver denna krönika innan regeringsfrågan är löst så utmaningen från kollegan Nicklas ”att ge en analys av resultatet och blicka lite framåt” kräver både tarotkort och spåkula där jag sitter i spådamens tält.

Att spelplatsen för krönikan blir ett tivoli är kanske inte helt fel. I årets val har det funnits både gungor och karuseller, krockande radiobilar, hemska turer i spökhuset och skrattspeglar i lustiga huset.
Men först ett besök på skyttebanan. Vem gick hem med den stora nallen?

Jaktmetoder i valkampen
De bestående intrycken av valkampanjerna var att centerns Annie Lööf ville försäkra oss om att hon bryr sig om landsbygden. Jimmie Åkesson kontrade med att stå på en bensinmack och säga: ”Tanka billigare till våra priser!” Miljöpartiet ville rädda klimatet, Grill-Johan Pehrson ville rädda sig själv och Liberalerna kvar i riksdagen. Vänstern satsade på bruksorter, pensionärer och folk i hyresrätter. Moderaten Ulf Kristersson ville ha ordning på Sverige och Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson var ständigt beredd att rycka ut i sina röda skor för att göra Sverige ännu bättre!
Vi såg inte skymten av de traditionella frågorna i valdebatten: miljö, skola, vård, omsorg och sysselsättning. Istället handlade det om invandring, kriminella gäng, elpriser och kärnkraft. Putinpriser! Magdapriser! När Ebba Busch viftade med sin falukorv förstod jag vartåt det lutade. En rejäl kabaré på tivolivis!

När åsikter blir sanning
Är klimathotet för besvärligt, inflationen för hög och maktlösheten inför alla problem för många? Ja vi kanske lever i en tid där alla vill ha enkla lösningar. Sanningen finns kanske på Twitter, Instagram och Tiktok? Världen vimlar av bloggare och influencers.
När det gäller jakten om makten så har Donald Trump hittat en vinnande taktik: Fake news! Det går hem. I Ryssland ljuger Putin dagligen inför sin egen befolkning om kriget i Ukraina. Ja inför hela världen. I den politiska debatten är det tillåtet att hålla tillbaka fakta eller redovisa ogiltiga fakta som en egen åsikt. ”Sossarna vill införa högre fastighetsskatt, sossarna stängde kärnkraftverken, 700 000 invandrare kan inte försörja sig själva med en egen lön.” Till slut blir det sant! Och kommentaren från media: Här hettade det till i debatten!

Jackpott i valkasinot
Grattis Ebba Busch och Ulf Kristersson. Ni lanserade tidigt att ni ville bilda regering med M+KD och ha SD med som stöd. Det var en taktik som gick hem. I maktkampen kunde de förlora några egna mandat till SD, men krävs inte bondeoffer ibland för att vinna i schack? Yes. Om jag räknat rätt fick de båda avstå tre riksdagsledamöter vardera för att komma åt den egentliga makten. ”Jag beklagar att vi tappade mandat, men det var ju ett maktskifte vi ville ha”, konstaterade Ebba Busch ganska oblygt på sin egen valvaka.
Segerherren Ulf Kristersson var lite mer ödmjuk när han dök upp inför sina egna valarbetare: ”Vi har vunnit men jag kommer att vara ödmjuk när jag nu tillsätter Sveriges nya regering.” Ja det gör han rätt i, för är det inte så att den egentlige segraren heter Jimmie Åkesson och kommer från SD. Han som också kommer att dra i trådarna i det politiska tivolits marionetteater?

Ja du Nicklas. Har du nåt jaktlag som du köper älgkött av? Och vet du hur man kokar mustig soppa på ben?

BENNY KARLSSON

Läs mer