onsdag 7 juni
Småhusägare investerar i grön teknik

Småhusägare investerar i grön teknik

21 september, 2022

Artikel. I ett och ett halvt år har skatteavdraget för grön teknik nu funnits. Under denna tid har nästan 140 000 svenska småhusägare investerat totalt åtta miljarder kronor i grön teknik som laddboxar, batterier och solceller, och för detta har det beviljats avdrag på nära två miljarder kronor. Det visar statistik från Skatteverket som Svensk Solenergi har sammanställt.
Dock har relativt få västerbottningar använt sig av avdraget – länet återfinns näst längst ner på länsrankningen över hur invånarna använt det gröna avdraget. Tittar man på kommunerna befinner sig Umeå kommun på plats 240 av 290.
Skattereduktionen för installation av grön teknik, det gröna avdraget, har funnits sedan årsskiftet 2020-2021. Det liknar rotavdraget och infördes för att underlätta för småhusägare att ställa om till nya, gröna energisystem och kan användas för installation av solceller, batterier och laddpunkter för elbilar. Avdraget är på 15-50 procent av kostnaden för arbete och material och är begränsat till högst 50 000 kronor per person och år.

Läs mer