lördag 3 december
Vi vill ha allt – och vi vill ha det billigt!
Illustration: Maria Wall

Vi vill ha allt – och vi vill ha det billigt!

14 september, 2022

Krönika. Ja, till att börja med, det är väl bara att erkänna: Man blev indragen i den här energikrisen till slut. Liksom i finanskrisen som råder. Delvis på grund av kriget i Ukraina, men också på grund av att det liksom var dags för fluktuationer.

Ingenting tillåts vara helt stilla idag. För vem tjänar på en marknad som inte stiger och faller? Typ ingen, eller i alla fall inte tillräckligt snabbt. Utan upp- och nergångar hade pengarna inte varit lika snabba för dem som vet hur man spekulerar på börsen.
Energipriserna är väl den största krisen just nu, om man inte räknar in klimatkrisen förstås, men det gör vi ju inte, så elpriserna är top of mind.
Jag har en fjällstuga i Hemavan som jag oroar mig för inför vintern. I den är det alltid tolv plusgrader som lägst, så att man slipper rappla med vattnet varje gång man lämnar. Det brukar kosta några tusenlappar varje vintermånad, men är bekvämt såklart när man ska upp, att komma till en stuga som inte är genomfrusen.
Men i år vetetusan, om jag inte måste agera och inte göra som jag alltid gjort.
Vilket borde gå finfint, med ny teknik, tänker jag. Rimligtvis måste det finnas en app även för det här, så att man kan slå på värmen från distans. Och mycket riktigt så går det finfint, även utan wifi. Det finns en rad olika tekniker för att styra värmen med hjälp av SMS.
Och att INTE göra av med el är som bekant det mest miljövänliga, så det kanske till och med är ett ansvar jag har, isåfall, om det nu är så enkelt, att inte göra större avtryck än nödvändigt.
Det kan mycket väl bli den motivation jag behöver, för att orka engagera mig.
Jag verkar äntligen vara på väg att bli fullvuxen. Jag lyckades nyligen med en ansvarsfull min gå in och kolla mina priser hos Vattenfall, som det sett ut under sista året i Hemavan. Enbart tack vare Mina sidor och ett mobilt bank-ID, såklart. (Mobilt Bank-ID är min räddning, annars hade mängden inloggningar och lösenord gjort mig både galen och isolerad för länge sen.)
Där väntade en detaljerad redovisning av de dynamiska priserna, från allt mellan 1,5 öre per kWh och 59 öre. Men, nu hör vi ju skräckhistorier om hur sörlänningarna ibland får betala fem KRONOR för varje kilowattimme, och det skulle ju helt klart vara lite kul om det inte vore ett så tungt slagträ för extremhögern i debatterna.
Men det är nog tveksamt om alla argument och allt smutskastande har nån effekt alls. Eftersom ingen av oss, alla politiker inräknade, vet vad det är som stökar till marknaden – Putin, Birger Schlaug, girighet, avvecklade monopol, gränslösa marknader eller dumma politiska beslut – så kommer vi att tro på den förklaring som de vi redan litar på kommer med.
Status quo med andra ord, och därmed slöseri med tid att posta artiklar på Facebook.
Och allt kokar till slut ner till ekonomi.
Varför kan vi inte bara acceptera att det är dyrt med livskvalitet som vår? Att ha det bättre än 99 procent av världens befolkning?
Vi som grupp verkar förvänta oss att bo fint, ha varmvatten och Netflix, en handfull datorer och telefoner i hemmet, en eller två bilar, kanske en stuga eller husbil eller liknande och utöver det ha möjlighet att chartersemestra nån gång då och då – för det verkar ju alla andra göra ... Och så har vi dessutom mage att kräva att göra det billigt.
Ebba Bush fasar över att en falukorv kostar 40 kronor och hon ser hemskt malplacerad ut med den där fläskiga korven i handen. Och naturligtvis har hon fel också, även när hon har rätt. Det som verkligen är konstigt är hur en fläskfilé kan kosta 79 kronor kilot. DET är märkligt, och ohållbart och skumt. Hon hade kunnat vifta med en fläskfilé istället, men det vill hon inte när hon vädjar till de fördomar som finns kvar som avlagringar i våra moderna reptilhjärnor. Ebba Busch vet ju att det här i grunden är struntprat, men hon litar på vad hennes PR-byrå har värpt fram för idéer på den senaste workshopen, för att tilltala de breda lagren av svenniga falukorvsätare som blivit besvikna på sitt eget liv av att surfa runt på Facebook.

Benny: När den här krönikan landar i brevlådorna vet vi redan hur det gick i valet. Kan inte du bjussa på en analys av resultatet, och blicka lite framåt?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer