lördag 3 december
Bilar från A till Ö: Dome och Dominator – rika barn leka bäst?

Bilar från A till Ö: Dome och Dominator – rika barn leka bäst?

14 september, 2022

Artikel. Nu ska det handla om ett japanskt bilmärke och en brittisk bilmodell som sannerligen inte liknar varandra särskilt mycket. Det som de dock har gemensamt är att båda byggts i mycket begränsat antal – och att båda kan sägas vara mycket dyra leksaker.

Japanen Minoru Hayashi byggde sin första racerbil 1965. Den kallades Karasu, vilket verkar vara ett japanskt ord som betyder ”kråka”. Det visade sig dock att Minoru Hayashis kråka inte skulle ut och åka. Han lyckades inte få finansiering för att vidareutveckla sin skapelse och tvingades därför överge projektet. Han tappade dock inte sitt intresse för racerbilar. Tio år senare startade han bilmärket Dome.
Det engelska ordet dome kan betyda bland annat ”ståtligt hus”, ”kupol”, ”kupigt tak”, ”huv” eller ”dom”. Men det var inte någon av dom där betydelserna som gav biltillverkaren dess namn. På sin webbplats (dome.co.jp) skriver Dome att företaget fått sitt namn för att projektet var ”ett ’barns dröm’, vilket var exakt vad ’DOME’, skrivet med japanska tecken, betyder”. År 1978 presenterades företagets första bil: Dome-Zero. Även om Dome-delen av modellnamnet alltså inte ska läsas på engelska finns det goda skäl att anta att Zero kommer från det engelska ordet zero, som betyder ”noll”. Samma år registrerades aktiebolaget Dome.

Leksakspengar
Företaget försökte få bilar godkända för deltagande i japansk banracing, men hindrades av vad företaget med ett stänk av bitterhet kallar ”byråkratiska barriärer”. Detta blev dock ingen dödsdom för Dome. Företaget fick nämligen stora intäkter från försäljningen av Dome-Zero-leksaker – och då talar vi inte om den stora leksak som supersportbilen Dome-Zero utgjorde, utan om små modeller av denna bilmodell, avsedda för barn. Intäkterna gjorde det möjligt för Dome att ställa upp i den franska tävlingen Le Mans 24-timmars. Och uppmärksamheten från Le Mans ledde i sin tur till att andra biltillverkare ville börja samarbeta med Dome.
Under 1980-talet utvecklade Dome supersportbilen Caspita vars namn är ett italienskt ord som betyder ”å tusan!” eller ”fasen också” (denna beskedliga interjektion anses vara en mildare form av det mer vulgära cazzo, som enligt ordboken betyder ”kuk”). Man kan ana att inspirationen till interjektionen kommer från den italienska supersportbilstillverkaren Lamborghinis modellnamn Countach, vars ursprung är det piedmontesiska ordet countach, som lär kunna motsvara allt från va?, oj!, häftigt!, coolt!, jösses!, kors!, nämen?, det var värst!, det var som fan! eller herrejävlar! till ännu grövre utrop.

Samlande sultan
Från barnets dröm Dome drar vi vidare till diktatorsfantasin Dominator. Detta var en bilmodell som sultanen av Brunei beställde från den brittiska biltillverkaren Bentley i mitten av 1990-talet. Bentley byggde annars lyxbilar som var avsedda för användande på väg, men Dominator kunde köras även vid sidan av vägen (Dominator förebådade därmed den fyrhjulsdrivna Bentley-modellen Bentayga, som kom 2015 (och som är uppkallad efter den otillgängliga klippan Bentayga på ön Gran Canaria).) Jag vet inte om terrängkörning är tillåten i Brunei men å andra sidan spelar sådana petitesser säkert ingen roll när en sultan ska ut och köra. Som sultan har Hassanal Bolkiah Mu’izzadin Waddaulah (född 1946) nämligen oinskränkt makt. Efter att hans far abdikerat 1967 blev Hassanal den 29:e sultanen av Brunei. Sedan dess har Hassanal Bolkiah dessutom utnämnts (av sig själv) till statsminister, försvarsminister och finansminister. Han är en av världens rikaste personer, bor i ett palats med nästan 2000 rum och anses äga en samling med fler än 7000 dyra bilar. Många av bilarna är – i likhet med Dominator – specialbyggda för sultanen.
Dominator byggdes i bara sex exemplar och de tekniska specifikationerna har inte avslöjats. Man vet dock att bilen byggdes på en bottenplatta från Range Rover. Dominator är ett engelskt ord som betyder ungefär ”härskare”, ”den som har herravälde” eller ”den som dominerar”. Engelskans ord kommer från latinets dominator, som betyder ”härskare” eller ”herre”. Och detta ord kommer från ordet dominus, som betyder ”husbonde”, vilket förstås är besläktat med ordet domus, som betyder ”hus”. Som modellnamn var Dominator passande både för att den tunga terränggående bilen i trafiken torde ha upplevts som tämligen dominant och för att den hade beställts av en envåldshärskare.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer