måndag 26 september
Var hamnade högskolefrågorna i valet?
Illustration: Maria Wall

Var hamnade högskolefrågorna i valet?

7 september, 2022

Krönika. På söndag går vi alltså till valurnorna och ska rösta. Vi har haft ändlösa valdebatter i alla medier. Partiledarna har kivats och gett svar på ämnen som migration, gängkriminalitet, sjukvårdsköer, klimatfrågan, inflation, drivmedel och elpriser, elpriser, elpriser.

Jag vet att media vill att det ska ”hetta till i debatten” och därför väljer dessa frågor, men vem pressar politikerna på deras långsiktiga visioner? Aldrig har jag hört partierna debattera kulturen, våra högre utbildningar och den fria forskningen? Lyssna på vetenskapen! Brukar Greta säga.

De politiserade universiteten
Man talar om 68-generationen. Umeå som det röda universitetet. Javisst, politik var något som angick de flesta på den tiden. Man ställde frågor om vilka böcker som fanns med som kurslitteratur. Sådant kunde diskuteras i timmar av studenterna innan kursplanen godkändes.
När jag började plugga här i början av 70-talet gjorde vi så. Stormöten! Handuppräckning! Studentkåren var politiserad, varje vår hade man kårval och man hade sitt eget kårfullmäktige. Det där var som en ”lillriksdag” och som redaktör för studenttidningen Vertex tillhörde det mina uppdrag att bevaka dessa möten som kunde pågå långt in på nätterna när det diskuterades om priset på lunchen i Universum, hyran för studentrummen, solidaritetsfrågor i tredje världen – och vilka uttalanden som kunde göras, forskningens frihet och mycket annat.
Det här var inte unikt för Umeå. Vid varje universitet fanns det kårfullmäktige som blev lite av inskolningsplats för studentpolitiker. Många av dessa gjorde sedan karriär inom politiken. De fick jobb i departementen, det offentliga, eller för all del näringslivet.

Högskolan i riksdagsdebatten
Vi skrev rätt mycket i studenttidningen om alla diskussioner som fördes om införandet av högskolereformen. Utbildning är till för alla och även arbetarklassen och deras barn måste få tillträde. Regionala politiker krävde att få egna högskolor i sina län – men kunde man verkligen nå vetenskaplig trovärdighet på de mindre orterna? Det diskuterades i riksdagen. Skulle staten stå för hela kakan eller kunde näringslivet bekosta en del av anslagen när det gällde uppdragsforskning, och till vilket pris? Frågan är aktuell än idag. Vem bekostar en bra grundforskning?
Vad skulle hända om programledarna i någon valdebatt i tv skulle ställa sådana frågor till partiledarna? Vad har ni för syn på forskning och högre utbildning? Kanske skulle partierna svara som de de brukar göra när det handlar om kulturen: ”Vi håller det på en armlängs avstånd.” Ja vad vet jag. Frågan har ju aldrig ställts?
Idag vet vi knappt vad utbildningsministern heter. Javisst, ja. Anna Ekström. Hon som tidigare var skolminister. Eller var med i På spåret. Men finns hon med på några valaffischer? Jag tror inte det.

Vad ska studenterna rösta på?
Studenter är ingen enhetlig grupp men Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) som representerar studentkårerna i Sverige har gjort en enkät hos de politiska partierna som går till val på söndag. Gå in på deras hemsida och kolla upp vilket parti som bjussar över bäst när det gäller studiemedel eller annat du vill veta mer om.
Ja hur som helst. Studenterna är en betydelsefull grupp i valet. Kanske lite väl bortglömd kan jag tycka. Ändå är det de som är Sveriges framtid.

Ja du Nicklas. Elpriserna är rena tombolan, åtminstone söderut. Men jag frågar ändå: har du rustat med björkved inför vintern?

BENNY KARLSSON

Läs mer