måndag 26 september
Spel: Onsen Master

Spel: Onsen Master

7 september, 2022

Artikel. Vad händer om man kombinerar japanska onsenbad, som ju ska vara avslappnande, med stora mängder stress? Svaret ges i nya Onsen Master.

Overcooked och Moving Out är bara två av ett stort antal liknande actionfyllda partyspel där man ska utföra sysslor – matlagning och möbeltransporter i dessa fall – under stressiga och humorfyllda förutsättningar, och det gärna i sällskap med andra. Nu har vi ett nytt spel i genren: Onsen Master. Med onsen avses japanska heta källor, ofta kopplade till någon form av badhus (har man sett filmen Spirited Away är man bekant med konceptet).
Första intrycket av Onsen Master är lite tveksamt då spelet låser sig under den inledande tutorialen. Denna kan skippas, men då måste man lista ut på egen hand hur spelet fungerar. Som tur är är det inte alltför krångligt. Man har ett knippe olika färgkodade ingredienser som ska förberedas och stoppas i baden, och så leder man varje gäst – som alla har egna preferenser – till lämpligt bad. Och så städar man, och så dyker det upp mytologiska varelser som fungerar som en sorts badande bossar.
Spelet är rätt så kul med enkla och bra kontroller och med väldigt trevlig design, men det är också lite mindre i skala med färre spelsätt och banor än många av konkurrenterna. Man kan också bara vara två som spelar till skillnad mot andra liknande spel där man kan vara fyra. Samtidigt blir det inte för komplicerat och stressigt vilket är fallet i en del spel.

PETER ÖBERG

Läs mer