tisdag 27 september
Svar på dina frågor från Umeås bilhandlare
Foto: Elin Larsson

Svar på dina frågor från Umeås bilhandlare

31 augusti, 2022

Artikel. Lördag den 3 september är det öppet hus hos Bil & Bostads bilhandlare – en dag fylld med med nya bilar, provkörningar, erbjudanden och fika. Bil & Bostad passade på att ta pulsen på handlarna om vanliga frågor som bilspekulanter kan ha – om privatleasing, val av bränsle, begagnatmarknaden och mycket mer.

Per Oscarsson
Bilspektrum

Vad händer på bilfronten hos er i höst?
– Just nu har vi väldigt mycket fokus på fyrhjulsdrivna laddhybrider och kanske allra mest på Mazdas nya bilmodell CX-60 som vi startat upp en lanseringsperiod för nu efter semesterperioden, så den kan man komma in och titta på och provköra under MRF-dagen. Det är mycket fokus på den just nu men även Hyundai Fusion laddhybrid.
Vilket är ditt bästa tips till bilköpare idag?
– Jag tror att det är lite mer komplext att köpa bil idag i och med att det finns betydligt fler alternativ både i form men även i själva drivlinan, alltså om man ska ha en elektrifierad bil eller bensin eller diesel. Tipset är egentligen att fundera igenom ordentligt hur man använder bilen och utifrån användningsbehovet fundera över vilka modeller som skulle kunna passa.
Privatleasing blir allt vanligare. Vilka är fördelarna och vad bör man tänka på?
– Privatleasing är ju ett väldigt bekvämt och riskfritt sätt att köpa bil, eller tillhandahålla sig en bil på, och det kan vara ett bra sätt att prova på just elbil utan att binda upp sig allt för mycket över tid eller ta någon form av affärsrisk kring andrahandsvärden. Sen tycker jag också att privatleasing är ett väldigt bekvämt sätt att ha bil. Det man bör tänka på är att elbilar idag har ett fantastiskt bra andrahandsvärde. Det finns en jättestor efterfrågan på begagnade elbilar vilket gör att de idag har ett suveränt högt andrahandsvärde vilket man ibland går lite miste om då man väljer privatleasing.

Erik Edberg
Bilinvest

Varför ska man besöka just er under MRF-dagen?
– För att få uppleva våra fantastiska bilar. Vi har många elbilar och laddhybrider hemma för provkörning. Man kan även passa på att se vårt sortiment från Segway med ATV, UTV och SSV. Dessutom bjuder vi på bullar och gott kaffe.
Vilka är de stora trenderna inom bilvärlden just nu?
– Elbilar eller laddbara bilar på något sätt. Det är ett stort intresse för detta inom såväl personbilar som transportbilar.
Varför är det bra att köpa en bil av en MRF-ansluten bilhandlare?
– För att hos en MRF-handlare kan du känna dig trygg med ditt köp. Där vet du att du alltid får en garanti på bilen, antingen MRF-garanti eller MRF-trafiksäkerhetsgaranti. Du vet också att en MRF-ansluten handlare följer konsumentköplagen.

Ingemar Rönnbäck
Bergners Bil

Vad händer på bilfronten hos er i höst?
– Höstsäsongen ser väldigt spännande ut, vi lanserar dels en helt ny Niro plug-in eller laddhybrid som kommer gå att provköra under MRF-helgen och sen lanserar vi, lite senare i höst, nya Niro EV som är en ny elbil.
Varför är det bra att köpa bil från en MRF-ansluten handlare?
– Det är framförallt en stor trygghet. MRF-anslutna handlare följer alltid avtal om det skulle uppstå en situation och vi lämnar alltid garantier, även på begagnade bilar.
Varför ska man besöka er under MRF-dagen?
– Man kan besöka oss för att få se marknadsledande elbilar och andra elektrifierade fordon – och för att få provköra dem, så klart.

Joacim Westerlund
Motorcentralen

Vilket är ditt bästa tips till bilköpare idag?
– Att komma in och prata med en säljare så att man kan titta på vilka behov man har på sin bil och vad man ska använda den till så att man sen kan välja rätt bil utifrån detta.
Varför är det bra att köpa bil från en MRF-ansluten handlare?
– Då vet man som kund att man är i trygga händer. Vare sig du köper eller lämnar in bilen på verkstan så följer vi villkor som är godkända av konsumentverket.
Vad händer på bilfronten hos er – hur ser höstsäsongen ut?
– Det närmaste som händer på Volkswagen är att vi kommer lansera den första eldrivna bussen på Volkswagens sida, ID Buzz. I månadsskiftet september, oktober borde vi ha den första bilen hos oss.

Jonas Lindgren
All-Bilar

Vilket är ditt bästa tips till bilköpare idag?
– Att tänka mer förnybart, att man tänker mer mot miljösidan, antingen om det är el eller om det finns alternativa drivmedel, det tror jag är viktigt.
Privatleasing blir allt vanligare. Vilka är fördelarna och vad bör man tänka på?
– Fördelen med privatleasing är att du har en fast kostnad över en överskådlig framtid och att bilbytet blir enklare när leasingperioden har gått ut. Det man bör tänka på är att verkligen gå igenom avtalet så att allting är som du vill ha det.
Vad skulle du säga är viktigt att tänka på gällande elbilar?
– När det gäller elbilar så ska man först och främst se över sin egen situation – hur använder jag bilen, vilka behov har jag och hur vill jag att det ska funka? Det finns ju en uppsjö av varianter även bland elbilar. Det faller tillbaka på vad man ska använda bilen till, behöver man bilen för att köra 14 mil, enkel väg, varje dag så kanske man inte ska ha en laddhybrid som klarar sex mil utan man måste verkligen se över sina behov.

Mattias Bergström
Lindholms Bil

Varför ska man besöka er under MRF-dagen?
– För att få komma till våra fina lokaler och träffa våra säljare som är taggade på att komma igång inför hösten. Vi kommer att fortsätta med vår elbilsskola som vi har kört tidigare. Vi vill att Lindholms Bil ska ses som en aktör när det gäller leverantör på elbilar i form av BMW och Mini – senare i höst kommer vi till exempel att lansera den helt nya BMW iX1, en elektrifierad liten stadssuv.
Vilka är de stora trenderna inom bilvärlden just nu?
– Att man elektrifierar sig mer och mer. En annan stor trend är privatleasing som ökar mer och mer för varje år. Det blir mer och mer accepterat att köra en sådan lösning.
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från era kunder?
– Just nu skulle jag säga att det är hur lång leveranstiden är på nya bilar. Det har nog blivit en akilleshäl för alla bilhandlare just nu och leveranstiden är uppemot ett år på många modeller. Sen är det är ju även fortsatt stort intresse för elektrifieringen som pågår i samhället, och många undrar om man vågar köpa en elbil här uppe i Norrland. Hur har vi det med de tre utsatta grejerna: kylan, avstånden och infrastrukturen – var kan man ladda? Kylan kan vi inte göra så mycket åt, vissa kalla dagar kan det bli uppemot 40-50 procent bortfall på batteriet och det ska man vara medveten om som köpare. Det försöker vi självklart berätta när kunderna ska välja en sådan produkt. När det sen gäller avstånden så måste man planera sin körning på ett helt annat sätt. Hur mycket kommer jag att bruka bilen, klarar jag mig på en elbil, har jag möjlighet att ladda hemma eller under ett arbetspass till exempel. Och till slut om man ser till infrastrukturen så finns det väldigt lite laddstationer utbyggt i inlandet. Vid norrlandskusten börjar det komma igång och i södra Sverige är det inga problem, men tittar vi i inlandet, om man ska till fjällen, där finns det få laddpunkter. Det är en liten fallgrop som man måste tänka på.

Christofer Franzén
Umeå Van Service

Elbilar och privatleasing blir allt vanligare. Vilka är fördelarna med detta och vad bör man tänka på tycker du?
– Utsläppen behöver helt klart minskas och elbilar är en viktig del av lösningen. Privatleasing har gjort den nya tekniken tillgänglig för fler och påskyndat omställningen. Många kunder uppskattar enkelheten med privatleasing även om det nog många gånger kan bli billigare att köpa sin nya elbil med tanke på de höga andrahandsvärdena.
Vad har du för tips kring val av bränsle och finansiering?
– För de flesta består vardagskörningen oftast av kortare sträckor och då fungerar det utmärkt att köra el- eller hybridbil. Privatleasing kan vara ett enkelt och smidigt sätt att våga sig på något nytt utan att behöva ta några större risker i sitt bilägande. Behöver du rejäl dragvikt och längre räckvidd kan en bensin- eller dieselbil vara ett vettigt alternativ.
Hur ser begagnatmarknaden ut idag?
– Det är fortsatt hög efterfrågan och brist på både nya och begagnade bilar. Bilarna säljs ofta snabbt, redan innan de läggs ut på annons. Därför kan det nog ofta löna sig att åka runt och titta i bilhallarna.

Christoffer Hald
Westbergs Bil

Är det någon särskild typ av bil av som efterfrågas av umeborna?
– Idag är det en stor efterfrågan på elbilar, men även på pluginbilar med lite större utrymmen.
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från era kunder?
– Hur lång leveranstid vi har och vilka modeller vi har som är helt eldrivna eller med pluginteknik.
Vilka är de stora trenderna inom bilvärlden just nu?
– Allt som har med el att göra snackas det mycket om. Vi på CUPRA Umeå ser fram emot våra nya eldrivna modeller och pluginhybrider som kommer under 2023.

Tomas Plogner
Bilinorr

Hur ser begagnatmarknaden ut idag? Vad bör man tänka på när man köper en begagnad bil?
– Det finns för lite begagnade bilar i rörelse så säljtrycket är ganska högt och en begagnad bil säljs fort. Som köpare ska man titta på vilka garantier som finns och att den är servad och skött som den ska. Och sen, det som är speciellt idag, det är att det gäller att vara snabb för det är många om budet.
Är det någon särskild typ av bil som efterfrågas av umeborna?
– Nä, det kan jag inte säga. Vi har många olika typer av kunder och det är olika typer av bilar som efterfrågas. Det är klart att någon typ av hybrid är ju efterfrågad.
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från era kunder?
– Vad ska jag köpa för typ av bil, ska jag köpa en bensin eller en hybrid eller en laddhybrid eller en helel? Och det är ju beroende av vad du som kund har för körmönster, hur du använder bilen, det är det som avgör.

Pär Wennberg
Carstedts

Vad är viktigast att tänka på kring val av bränsle och finansiering?
– Det går ju mer och mer mot el men det viktigaste är att man analyserar sin egen körning för att veta vad man ska gå på. Vi jobbar ju även en hel del med att konvertera bensinbilar till flexifuelbilar, alltså att du kan köra på både etanol och bensin. Vi har i väldigt många år jobbat med etanol och tror fortfarande att det är en väldigt bra lösning på kort sikt. Det finns ju redan och det går att ställa om både nya och begagnade bilar, och vi har även haft väldigt stor framgång på elhybrider kombinerat med etanol. Att rena bensin- och dieselbilar är på väg bort är ganska tydligt men det är ju en process som kommer ta många år, och då är alternativbränsle som etanol eller HVO100 en bra metod, då kan den typen av motorer fortsätta fungera. Sen när man tittar på finansiering har privatleasing blivit väldigt populärt. Med privatleasing är du inte lika känslig för förändringar. Då har du din bil i tre år och sen lämnas den tillbaka till bilhandlaren.
Hur ser begagnatmarknaden ut idag? Vad bör man tänka på när man tittar på begagnad bil?
– Eftersom det blivit så långa leveranstider på nya bilar hos i princip alla märken så har begagnade bilar blivit mer intressant. Framförallt under början på året, då var det brist på begagnat. Nu har det förbättrats en del eftersom vi kunnat leverera ut ganska bra med nybilar och då har vi ju även fått in fler begagnade bilar. Om man ska köpa en begagnad bil så är det dels viktigt att handla hos en seriös handlare som följer konsumentköplagen och som är MRF-ansluten, då har du en trygghet. Sen är ju det viktigaste även där att du analyserar ditt eget behov och väljer bil utifrån det. Det är även viktigt att se över skicket på bilen, och där har du då tryggheten hos oss som är auktoriserade och anslutna till MRF, då är bilen genomgången och kvalitetsdeklarerad och du har garantier.
Är det någon särskild typ av bilmodeller som efterfrågas?
– Hela branschen har sedan ett par år tillbaka gått mer mot små suvar. För vår del är det då Ford Kuga. Om man ser på drivlinan är det mycket hybrider och laddhybrider och storleksmässigt är det en suv folk efterfrågar. Det finns flera anledningar till det men framförallt är det insteget och markfrigången som är det viktiga för folk.

ELIN LARSSON

Läs mer