tisdag 27 september
Ursäkta mina usla vitsar!
Illustration: Maria Wall

Ursäkta mina usla vitsar!

24 augusti, 2022

Krönika. Humor är en färskvara och vi som växte upp med Cellos kåserier kanske tycker att hans fyndiga ordlekar nått bäst-före-datum. I min vänkrets finns de som ännu citerar skämt från studentikosa Blandaren och vissa hyllar vitsarna i Grönköpings veckoblad.

Veckotidningarna har alltid haft en spalt med kul i kanten och andra lustigheter men det är nog mest i sjukhusets väntrum man bläddrar i dessa tidningar. Pappaskämt? Jodå, hela nätet är fullt av dem.

Namn & Nytt i DN
Mina goda vänner Staffan Ling och Calle Hård skickar ofta in skämt till DN:s Namn & Nytt för publicering. Ett exempel från Staffan: ”Vilka fina tarmrörelser din hund har?! Ja, det är en peristal tik.” Eller: ”Jag är förtrollad av jämtländskt pålägg – messmörized!” Två fyndiga också från Calle Hård: ”Dyrtid i bespisningen. Med en inflation på sju procent bespisar Jesus 4650 män.” Samt: ”I fäders spår. Jag spelar synt som min far. Arvssynten.”
De får inte något arvode för sina inskickade bidrag, men det är hedrande att bli publicerad i DN med en liten notis. Och läst över hela Sverige. Sen tror jag även de bidrar till att sprida vits-sjukan. Den smittar rätt snabbt.

Min längtan att bli oseriös
Jag är ju som ni vet krönikör här i Bil & Bostad. Tanken är väl att vara någorlunda seriös i mina kåserier eftersom tidningen trycks i en upplaga på 45 000 ex. Det är inte illa i dessa dagar för en papperstidning och jag tar inte heller illa upp om min krönika på sidan 2 hamnar som burgolv hos undulaten som får sitta på vickspegeln och skita prick på min byline. Säkert finns det även marsvin och hamstrar som bygger bo av Bil & Bostad, så även där gör vi nytta och bidrar till att rädda klimatet.
Men när jag hoppar över skaklarna och blir mer oseriös vänder jag mig till Facebook där jag plågar min vänkrets med usla vitsar. Här släpper jag lös ett knippe sådana så får ni själva bedöma om de har någon verkshöjd.

Ett knippe usla vitsar
1. Usel vits i hästväg: Svenska hopplandslaget vann VM. De har det gemensamt med alla som vill gifta sig – de har klarat hindersprövningen!

2. Uselt skönhetstips: Badda kinderna med fotogen nästa gång du tar en selfie. Du blir genast fotogenique!

3. Usel vits: För att utreda mysteriet med döda sillgrisslor på Gotlands stränder har Gotland Yard anlitat unge kommissarie Mås.

4. Usel vits: Det var så varmt i somras att pelargonerna grät när jag spolade i toaletten.

5. Usel vits: Tusenbröderna överens. Abbarns så bra med tjärnkraft.

6. Usel vits: Yransjukan. Sprids av influensers som spelat brännboll i Umeå.

Carpe diem – fånga karpen!
Humor är som sagt en färskvara och du som vill hitta på egna skämt bör vara aktuell. Vilken är största nyheten idag, vad är det folk surrar om? Mitt usla vitsande får sin näring i nyhetsflödet och här kommer några exempel på sjuka varianter. När rättegången pågick om den italienska kirurgen på Karolinska skrev jag: ”Macchiarini fick villkorlig dom. Lämnar landet hals över huvud.” Eller: ”Hur undviker du apkoppor? Gå ej på kafferep med sju sorters makaker.” Man blandar och ger. Ibland blir det bra, ibland bara uselt.
Slutligen: Är du pappa med ungdomar hemma kan du alltid testa deras hjärnspänst när de sitter vid frukostbordet och slevar i sig müsli och fil samtidigt som de är fullt upptagna med att kolla i sina mobiler. Säg: ”Du. Vad kan man kalla en sångtävling för skräcködlor? Juravision Song Contest.” Det är ett rejält pappaskämt där polletten tar tid att trilla ner. Lycka till!

Ja du Nicklas, klimatförändringarna gav somras uttorkade floder, skogsbränder och ett överhettat Europa. Fördel Norrland! Men hur ska vi locka hit de flämt-pustande medelhavsborna?

BENNY KARLSSON

Läs mer