tisdag 27 september
Bil Papas garagerapport: Draget i V-Vännfors avgjort
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Bil Papas garagerapport: Draget i V-Vännfors avgjort

24 augusti, 2022

Artikel. Vilka drag det blev förra söndagen i V-Vännfors när Vännäsbygdens hembygdsförening tillsammans med MRF anordnade hembygdsdag med traktorpulling.

Som jag nämnt i en tidigare artikel dras i traktorpulling en släde vars vikt ökar varefter, i detta fall av traktorer äldre än -72.
Normalt används en släde med en vikt som flyttas allt längre fram på en hävarm som trycks ner på en bromsplatta som ligger och släpar på marken för att motståndet för den deltagande ska öka på en bestämd sträcka. Men byborna har efter egen design byggt en släde där publiken är delaktig till hundra procent. Man fyller på var tionde meter med ung som gammal på en hundrametersbana. Endast tre stycken av de 31 startande traktorerna lyckades med vad man kallar ”dra full-pull”, alltså hela banan.

Henry Eriksson, som också kallas ”Mr Traktorpulling”, är en av drivkrafterna bakom hembygdsdagen. ”Vi hade tur med vädret och alla, såväl deltagare som besökare, var mycket nöjda. Närmare 1500-2000 besökare fick förutom traktortävlingar se museet, hantverksförsäljning, prova på yoga, sång och musik och mycket mera”, säger Henry som själv äger flera av de tävlande traktorerna.

Det var tuff konkurrens i alla fyra klasser som man tävlade i. Själv fick jag äran att låna en traktor av Henry. En BM10 med tvåcylindrig tändkulemotor som jag startade med hjälp av en gasollampa, eller om man fuskar med en gassvets. Ingen full-pull för mig men 57 meter lyckades jag dra en full släde i alla fall. Är grymt stolt över silvermedaljen jag fick.

Hjälporganisationen Templars Against Child Abuse Sweden, TACA, fanns också på plats med en minion och Musse Pigg för de yngre barnen. TACA stöttar på olika sätt barn och ungdomar i utsatthet och finns i cirka 20 länder. TACA är en templarorden där medlemmarna, både män och kvinnor, förutom att bedriva hjälpverksamhet
också har sina motorcyklar som ett gemensamt intresse. Mer om dem hittar du på www.tacasweden.se.

Hembygdsdagen i V-Vännfors firar tionde året nästa år. Då kan vi räkna med mer drag och ”full-pull”!

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

 

Läs mer