tisdag 27 september
Inflation betyder uppblåst. Sånt skapar bubblor.
Illustration: Maria Wall

Inflation betyder uppblåst. Sånt skapar bubblor.

17 augusti, 2022

Krönika. Inflation har blivit ett buzz-word den senaste tiden. Ett ord det surras om alltså.
Men trodde vi inte lite till mans att inflation var nåt som tillhörde det förflutna? Icke så. Tydligen har den varit allestädes närvarande hela tiden – så mycket att den kan vara den största, och i värsta fall den enda, anledningen till varför vi är så många som gjort otroliga fastighetsaffärer de senaste 20 åren.

Så, vid sidan av andra alarmerande fenomen, som dyra energipriser, ett fasansfullt krig i Ukraina och ett akut överhängande klimathot, kommer nu uppgifter om att huset vi bor i mycket väl kan vara ett korthus.
Jag och många andra brottas fortfarande med insikterna vi givits i sommar av Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige”. Jan Guillou är en av oss. Han skrev i en kolumn att han inte trodde att en bok kunde göra en människa galen, men att han inte längre var så säker efter att ha läst den här genomgången av hur Sverige spårat ur finansiellt de senaste decennierna.
En av ögonbrynshöjarna i boken är att Sverige under 2000-talet gått från 50 miljardärer till drygt femhundra. Människor som är onödigt rika med andra ord – ingen behöver tusen miljoner liksom – utan snarare slår det in en kil i vårt samhälle och bidrar utan tvekan till att många börjar tvivla på det där ”samhällskontraktet”, som vissa politiker älskar att hålla upp framför näsan på fattigt folk.
I en annan bok, ”Tills alla dör”, om gängkriget kring Järvafältet, kommer jag ihåg ett citat från en statsanställd karl med invandrarbakgrund och 30 år på jobbet i orten:
”När staten drar sig undan ersätter kaoset.”
Det sades som en kommentar till att Rinkeby utöver annan samhällsservice till slut också blivit av med sin sista bankomat. Så, antingen förväntas de alltså inte ha några pengar att ta ut i de där kvarteren, eller så bryr sig ingen helt enkelt.
Och apropå cash. En annan fakta som överraskar från Cervenka är att 98,5 procent av alla Svenska Kronor INTE finns representerade som sedlar eller mynt. Och även om jag antog att knappast alla kronor skulle finnas fysiskt, trodde jag nog inte att diskrepansen var så där stor. Cash är helt enkelt inte king längre, nu är det digitalt som gäller.
Jag trodde heller inte att vi tryckte mer pengar i Sverige, vilket vi såklart inte gör, det vore omodernt. Nu knappar ”vi” bara in siffror i datorerna och skapar dem där.
De senaste 20 åren har mängden SEK fyrdubblats.
Samtidigt har fastighetsvärdena ökat femdubbelt.
Den stora frågan är då: Är då det en vettig värdestegring eller är det rätt och slätt inflation? Det lutar åt det senare, va?
För det här fattar till och med jag, att om en grupp människor tilldelas mer pengar, låt säga på en öde ö, så kommer priserna på det folk budar om att gå upp. Så det som av allt att döma har hänt är att bankerna skapat nya pengar och tillåtits att låna ut dem till Svensson nästan helt utan kostnad, och på så sätt skapat ofattbara värden på fastighetsmarknaden. En smula förenklat, men fortfarande en hyfsat korrekt beskrivning. Tror jag. Här nånstans upphör min förmåga att förstå vad som händer, och hur olika saker påverkar varandra.
Författaren själv har erkänt att det han lärt sig under researchen mer eller mindre chockerat honom, som gammal ekonomijournalist, vilket i förlängningen riskerar att göra honom till en socialist, någonting han tydligen varken önskat eller förväntat sig.
Sen förklarar han att det första vi behöver göra, för att få nån rätsida på nationalekonomin, är att acceptera att det finns två valutor i Sverige, två versioner av SEK – konsumtionspengar och investeringspengar. Det känner man tydligt själv när vi lånar på huset till låt säga en halvdyr renovering – och ingenting riktigt förändras. Det smärtar inte i plånboken.
Det beror på att vi just använt oss av hittepåvalutan, investeringsvalutan.
Den viktigaste frågan nu är samtidigt den svåraste, miljardkronorsfrågan:
Vad tusan händer nu? Ska man köpa eller sälja fastigheter, binda eller behålla rörligt? Ska man handla på börsen nu eller ta förlusterna?
Eller, ska man kanske se en serie istället?
”Animal Kingdom” ska tydligen vara bra.

Benny: Du är ju en ordvitsare av rang, men du är också pappa och borde därför vara full att pappa- och farfarsvitsar, som väl ofta är nästan helt utan poäng, eller åtminstone extremt förutsägbara. Hur ligger det till?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer